ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Bon Appétit!», μια «πεντανόστιμη» παράσταση όπερας γλυκιά όσο και η σοκολάτα

03 Οκτωβρίου 2015 - 04 Οκτωβρίου 2015

Περιγραφή

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και η ομάδα όπερας The Medium Project, παρουσίασαν, σε πανελλήνια πρώτη, τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια του Αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby «Bon Appétit!», για τρεις παραστάσεις, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 στις 21:00 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 18:00 και τις 21:00.

Η «πεντανόστιμη» όπερα του Lee Hoiby «Bon Appétit!» παρουσιάστηκε με αφορμή την πρωτότυπη έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στο χρόνο», που αποτελεί τη συμμετοχή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να προβάλλει την Ελλαδική φύση και βιοποικιλότητα ως διαχρονική πηγή πόρων και έμπνευσης για την ευημερία του ανθρώπου και την ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού, της οικονομίας και των επιστημών. Η διάρκεια της έκθεσης παρατείνεται έως και τις 15 Νοεμβρίου 2015. Στο πλαίσιο της έκθεσης η παράσταση «Bon Appétit!» σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη, ζωντανή μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα και κοστούμι Παύλου Θανόπουλου, μας ανοίγει την όρεξη για γλυκές δημιουργίες.

Ο σκηνικός χώρος της παράστασης διαμορφώθηκε αξιοποιώντας την κουζίνα των Ιδρυτών Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου, η οποία μεταφέρθηκε από το εκθετήριο στη σκηνή του Τελλογλείου Ιδρύματος ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης.

Η παρτιτούρα του Hoiby, γεμάτη από ήχους φωνών, παιδικών ευφυολογημάτων και πασίγνωστων μουσικών θεμάτων, αποτελεί ένα μουσικό συστατικό της γαστριμαργικής περιπέτειας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών, με οδηγούς τη Βαλέρια Χαριτίδου στο πιάνο, τη μεσόφωνο Μαρία Βλαχοπούλου στο ρόλο της Julia Child και, σε ρόλο έκπληξη, τον γνωστό σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιο Παρλιάρο. O Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., συνθέτης Μιχάλης Λαπιδάκης, εισήγαγε τους θεατές στη ζωή και το έργο του βραβευμένου αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby.

Το λιμπρέτο αποτελεί την μετεγγραφή ενός επεισοδίου από την τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής της διεθνούς φήμης σεφ Julia Child «The French Chef». Σε αυτό το επεισόδιο η Child παρουσιάζει την κατασκευή ενός παραδοσιακού γαλλικού κέικ σοκολάτας του «Le Gâteaux au Chocolate L’ Eminence Brune», με τον μοναδικό και, ταυτόχρονα, χαρακτηριστικό και αξεπέραστο τρόπο της.

Στο πνεύμα του αποφθέγματος της Julia Child «Η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία, αλλά χαρά», η όπερα του Hoiby αφήνει την αίσθηση στους θεατές ότι παρακολουθούν τη δημιουργία μιας «λιχουδιάς», τόσο μουσικής όσο και γαστρονομικής. Όπως ακριβώς σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, το κέικ της παράστασης παρασκευάζεται σε πραγματικό χρόνο και με αληθινά συστατικά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με την Child, «η σοκολάτα είναι πολύ πιο σύνθετη από ό,τι ο καθένας από εμάς υποψιάζεται».

Συντελεστές παράστασης Bon Appétit!
Μουσική: Lee Hoiby
Λιμπρέτο:Julia Child

Διασκευή:Mark Schulgasser

Σκηνοθεσία:Ράια Τσακηρίδη
Μουσική διεύθυνση:Ανδρέας Τσελίκας
Kοστούμι:Παύλος Θανόπουλος
Μετάφραση Λιμπρέτου: Έρι Κύργια
Φωτογραφίες – Βίντεο:Πάτροκλος Σκαφίδας
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Μπουμπουράκας

Πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου

Διανομή
Julia Child: Μαρία Βλαχοπούλου
Ειδική Συμμετοχή: Στέλιος Παρλιάρος

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ3, TV100, FM100, 9,58 Σταθμός στον πολιτισμό, 102FM

ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ:
CITY Hotel Thessaloniki, HOTEL ABC Thessaloniki, THE EXCELSIOR Hotel Thessaloniki

Έναρξη
03/10/2015
Λήξη
04/10/2015
Έναρξη
03/10/2015
Λήξη
04/10/2015