ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1972 με τη δωρεά της συλλογής έργων τέχνης και ολόκληρης της περιουσίας του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το κτήριο, παρέδωσε η Αλίκη Τέλλογλου στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 1999, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της Νέστορα. «Έργο ζωής και αγάπης», όπως τόνιζε η Αλίκη, το Τελλόγλειο έχει την παράξενη ιδιότητα να επηρεάζει όσους εργάζονται γι’ αυτό, εκπέμποντας την ενέργεια, τον δυναμισμό, τις αναπάντεχες εκπλήξεις ενός ζωντανού, διαρκώς εξελισσόμενου οργανισμού.

Κύριοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη, η συλλογή, καταγραφή και μελέτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης, καθώς και η ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα έργα τέχνης μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική πολιτική ορίζει μια πρωταρχική λειτουργία. Περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, εκδόσεις, συνέδρια, κύκλοι δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό, διαδραστικό, που συνδυάζει έρευνα, εκπαίδευση, τέχνη, πολιτισμό και επιστήμη, με κύριους αποδέκτες τα παιδιά, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

«Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γεννήθηκε από την αγάπη μας για τον άνθρωπο κι από την πίστη μας πως η Ελλάδα μπορεί και με το σημερινό ανθρώπινο υλικό της να συμβάλλει περίτρανα στον καινούριο κόσμο που ανατέλλει. Κρατώντας στα χέρια μας τούτη την αγάπη, ολάκερη την περιουσία μας, τη μεγάλη μας πινακοθήκη και την αφοσίωση της ίδιας της ζωής μας πήγαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζητήσαμε τη συμπαράστασή του, τη σοφή του συμβουλή και την κηδεμονία τούτου του ονείρου. Το Πανεπιστήμιο δέχτηκε αυτή την προσφορά με προθυμία και αγάπη και μαζί φτιάξαμε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Το Τελλόγλειο θα είναι ανοιχτό στην πρωτοπορία της τέχνης και στην έρευνα της τέχνης. Αυτό είναι το όραμα που οδήγησε όσους αγωνίστηκαν γι’ αυτό το Ίδρυμα είκοσι τρία δύσκολα χρόνια. Γι’ αυτό το όραμα πρόσφεραν τη σοφία, την καρδιά και το μόχθο τους με ανιδιοτέλεια. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι δημοτικοί άρχοντες της πόλης, ο Τύπος σ’ όλες του τις μορφές και πολλοί υπέροχοι άνθρωποι είναι οι συνιδρυτές αυτού του Ιδρύματος. Χάρη σ’ αυτούς τώρα γίνεται πραγματικότητα και είναι η αγάπη τους το ατράνταχτο θεμέλιό του. Μερικοί απ’ αυτούς μαζί με τον Νέστορα Τέλλογλου δεν ζουν πια. Η αγάπη τους όμως με αθάνατη δύναμη κρατά γερά τα θεμέλιά του. Έργο Αγάπης, το ξανάπα, είναι τούτο το Ίδρυμα κι είμαι σίγουρη πως θα προκόψει γιατί σ’ αυτή τη χώρα που γεννά τους πιότερους ευεργέτες της Ευρώπης, η αγάπη που πάντα θα χρειάζεται για να υπάρξει, δεν θα του λείψει».

Αλίκη Τέλλογλου