ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Επίσκεψη στην έκθεση “ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ τσίκι-τσίκι” για παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

04 Δεκεμβρίου 2019 - 22 Μαρτίου 2020

Περιγραφή

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. επιδιώκει να χτίσει μια ισχυρή επικοινωνιακή και εκπαιδευτική πολιτική και να θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ μουσείου και σχολείου. Σχεδιάζει και φέτος μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έχοντας ως στόχο την συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη και την ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα έργα τέχνης μέσω των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων διοργανώνει μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα βασισμένα στις νέες εκθέσεις που ξεκινούν τον Δεκέμβριο 2019 και θα διαρκέσουν ως τον Μάρτιο του 2020.

Επιδίωξή μας είναι η επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, να γίνει μια ώρα χαράς και διασκέδασης για τα παιδιά. Μια ώρα δημιουργική και παραγωγική κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μουσειακό χώρο, να εξοικειωθούν με τα εκθέματα και να γνωρίσουν την ιστορία τους. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαρκούν μια ώρα και αποτελούνται από περιήγηση και στις δύο ή σε μια έκθεση (40 λεπτά της ώρας περίπου) και από μια εικοσάλεπτη βιωματική δράση.

Η έκθεση ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ τσίκι-τσίκι, που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., η οποία προτείνεται για παιδιά κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, Αλέξη Ακριθάκη. Στην έκθεση παρουσιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των «τσίκι-τσίκι», έργων φτιαγμένων με τη χαρακτηριστική γραφή του καλλιτέχνη με μελάνι σε χαρτί και μερικές φορές με τη προσθήκη χρωματιστής τέμπερας και σπάνια άλλων υλικών. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στα έργα αυτά μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 60 έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Ο Αλέξης Ακριθάκης (Αθήνα 1939-1994), δημιούργησε τα «τσίκι-τσίκι» συστηματικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και είναι αυτά τα έργα με τα οποία θα καθιερωθεί ως ένας ανατρεπτικός και αυθεντικός καλλιτέχνης της εποχής του. Η ορμητική ζωγραφική του θα αναγνωριστεί ως μια σοβαρή πρόταση. Η επιτυχία των πρώτων του εκθέσεων στην Ελλάδα και το Βερολίνο θα του εξασφαλίσουν την υποτροφία DAAD το 1968 με την οποία εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο, όπου και παράγει το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Ο Αλέξανδρος Ιόλας εξέθεσε στη γκαλερί του στη Γενεύη αποκλειστικά ασπρόμαυρα «τσίκι-τσίκι» το 1971 και το κείμενο του καταλόγου υπογράφει ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής. Εξάλλου η σχέση του με τη λογοτεχνία και τους συγγραφείς υπήρξε χαρακτηριστική.

Σας καλούμε λοιπόν να περιηγηθείτε στην έκθεση και να γνωρίσετε από κοντά τον μαγικό κόσμο του Αλέξη Ακριθάκη. Να γνωρίσετε το τσίκι-τσίκι του και να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας.

Πιστεύοντας ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική και άμεση σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το δυνατόν συντομότερο για την επίσκεψή σας, ώστε να καθορίσουμε το πρόγραμμα μας και να διευκολύνουμε τις ανάγκες σας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

• Στα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν 75 μαθητές/ώρα. Διαμορφώνονται τρία group ξεναγήσεων, τα οποία κινούνται παράλληλα στο χώρο.
• Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια.
• Κάθε ομάδα των 25 ατόμων πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν/μία συνοδό εκπαιδευτικό, που θα ακολουθεί την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
• Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι μία ώρα και πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00-14.00 & Τετάρτη: 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00.
• Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Τρίτη –Παρασκευή 09:00-14.00) Υπευθ. Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ελένη Μπουντουρέλη.

• Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε και με το 2310 247 111.

Διάρκεια Έκθεσης:
4 Δεκ 2019 – 22 Μαρ 2020

Έναρξη
04/12/2019
Λήξη
22/03/2020