Περιγραφή
Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» και «Το ΄21 των Συλλεκτών».
«Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων»: Θέμα της έκθεσης είναι ο ρόλος των συμβόλων στην πολιτική και τέχνη, η επίδραση της αρχαιότητας στην εικόνα της Ελληνικής επανάστασης και στο Φιλελληνικό κίνημα: οι μορφές του Ναπολέοντα και του Μπότσαρη διασταυρώνονται με αυτές του Λεωνίδα και του Μ. Αλεξάνδρου.
Στην έκθεση αυτή οι πίνακες του Delacroix, του Lipparini, το θέμα του θανάτου του Μπότσαρη, καθώς και δύο άγνωστα χειρόγραφα για μια εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ήπειρο, που δεν έγινε ποτέ, ή για τον Αλή Πασά και τη δράση του, είναι τα σημαντικότερα μεταξύ άλλων έργα και τεκμήρια που εκτίθενται στο Τελλόγλειο, σε λιγότερο γνωστά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας ιδιαίτερες (άγνωστες) πτυχές στην ελληνογαλλική ιστορία.
Ο φιλελληνισμός στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία ενισχύθηκε με σύμβολα που προσέφερε η αρχαιότητα μέσω της κλασικής παιδείας των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αι. Η έκθεση στο Τελλόγλειο διερευνά μέσα από το κοινό στοιχείο που προσφέρουν οι αναφορές στην αρχαιότητα τις ιστορικές διαδρομές πρωταγωνιστών στην Επανάσταση αλλά και τη σχέση με την Ευρώπη καθώς και τη διαφοροποίηση των συμβολισμών, ανάλογα με την απήχηση του ελληνικού ζητήματος στην κοινή γνώμη και στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Πρόκειται για μια κληρονομιά που αναμορφώνεται διαρκώς, μεταλλάσσεται και στο βάθος μας οδηγεί να κατανοήσουμε την παγκοσμιοποίηση, τη δύναμη και την αντοχή (διάρκεια) αυτών των συμβόλων: Λεωνίδας, Σπάρτη, Αλέξανδρος κ.ο.κ.
Δείτε περισσότερα: https://bit.ly/3zCBc5W
«Το ΄21 των Συλλεκτών»: Πολλά συλλεκτικά αντικείμενα έχουν καίρια σημασία για το ιστόρημα και των δύο εκθέσεων, για την απεικόνιση προσώπων και γεγονότων της Επανάστασης: πίνακες, πιάτα, ρολόγια, πορσελάνες κ.α. με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, Αλή Πασά, Μπότσαρη, Delacroix κ.ά. Τα εκθέματα οπτικοποιούν την ‘ατμόσφαιρα’ των γεγονότων, την απήχησή τους στο κοινό της εποχής, πολλαπλασιάζοντας, επεκτείνοντας και πλουτίζοντας την εικόνα των συμβόλων σε κοινά θέματα, συνδέοντας -συχνά συμπληρωματικά- την αφήγηση και στις δύο εκθέσεις.
Τα φιλελληνικά αντικείμενα γίνονται δημοφιλή στη μέση αστική τάξη –κι όχι μόνο- γεγονός που επιτρέπει τη μαζική παραγωγή τους. Επιπλέον, η απεικόνιση ηρώων και ιστορικών γεγονότων του 1821 στη λαϊκή τέχνη, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωσε της νεοελληνικής ταυτότητας και πολιτισμού μας.
Δείτε περισσότερα: https://bit.ly/3u9qBhZ
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310-247111: Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σαββατοκύριακο 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.
Εισιτήριο εισόδου: 5€ (ολόκληρο), 2,5€ (μειωμένο), με το ίδιο εισιτήριο παρακολουθείτε και την ξενάγηση. Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια.
Οι επισκέπτες του Μουσείου, θα πρέπει να επιδεικνύουν στην υποδοχή του Ιδρύματος:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω.
Οι ανήλικοι επισκέπτες από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο.
Παρακαλούμε για την άφιξή σας στον χώρο του Μουσείου λίγη ώρα νωρίτερα της ξενάγησης ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.