ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «Ο κόσμος του Ο. Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Υποβλήθηκε στις 26. Μάιος 2016 – 15:40.

Λίγες μόλις μέρες απομένουν για να πέσει η αυλαία της έκθεσης «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», στις 31 Μαΐου 2016, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και προκειμένου να διευκολύνει όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τη μεγάλη αυτή έκθεση, το Τελλόγλειο παρατείνει τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του: θα παραμείνει ανοικτό τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαΐου από τις 9.00 ως τις 14.00 και από τις 18.00 ως τις 22.00. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν ξεναγήσεις: τη Δευτέρα στις 20.00 και την Τρίτη, τελευταία ημέρα της έκθεσης, στις 19.00. Παράλληλα, και τις δύο ημέρες ο πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση, θα διατίθεται σε προνομιακή τιμή με έκπτωση 50%.

Η έκθεση, που συγκέντρωσε σε διάστημα περίπου δύο μηνών περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, οργανώθηκε στο Τελλόγλειο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει:

Το σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη: κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν μια μοναδική καλλιτεχνική διάσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του ποιητή. Επίσης παρουσιάζονται χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.
Αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Μόραλης), τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα.

Έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Καρέλλα, Μακρουλάκης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Λάππας, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λίτη).
Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Τάκης Μαυρωτάς, αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του απο την ανάλογη έκθεση που προετοίμασε ο ίδιος το 2011 στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα, με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Παράλληλα οι επισκέπτες του Τελλογλείου έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στις 20:00 και στην έκθεση Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική, που σκιαγραφεί την πορεία του Κύπριου συλλέκτη έργων τέχνης Αναστασίου Γ. Λεβέντη μέσα από έργα τέχνης της συλλογής του, φωτογραφίες και ντοκουμέντα.

Για τις ξεναγήσεις είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 99 16 10 Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-15:00 και στο τηλέφωνο 2310 247 111 Σάββατο-Κυριακή: 10:00-18:00.
Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.