ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση: «Όραμα και δημιουργία: Ο Α.Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική»

Υποβλήθηκε στις 2. Φεβρουάριος 2016 – 15:49.

Μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και σημαντική έκθεση θα φιλοξενηθεί από το Τελλόγλειο Ίδρυμα τον Μάρτιο-Μάιο 2016 με τίτλο «Όραμα και δημιουργία: Ο Α.Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική», η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Πινακοθήκη Λεβέντη το 2015.

Η συναρπαστική ζωή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη ξετυλίγεται και παρουσιάζεται στην έκθεση «Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική». Η έκθεση σκιαγραφεί την πορεία ενός ανθρώπου προς την επιτυχία, ενός έθνους προς την ελευθερία, μιας τολμηρής γενιάς νέων ζωγράφων προς τον μοντερνισμό. Από την Γκάνα στη Νιγηρία, από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία – ένα ταξίδι στα βήματα του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, μέσα από την τέχνη, από φωτογραφίες και ντοκουμέντα, θα παρουσιαστεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Οι καλλιτέχνες της συλλογής, πολλοί εκ των οποίων είχαν διδαχτεί τη δυτική καλλιτεχνική παράδοση, δημιούργησαν ένα εικαστικό λεξιλόγιο που αντλούσε μορφές, μοτίβα, ακόμη και υλικά από τη νιγηριανή παράδοση. Στην έκθεση συνυπάρχουν τα έργα του Twins Seven-Seven, του Jimoh Buraimoh, του Bruce Onobrakpeya καθώς και πολλών άλλων δημιουργών που αντιπροσωπεύουν, θα λέγαμε, την πρώτη γενιά καλλιτεχνών του σύγχρονου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι στις δεκαετίες 1960 και 1970. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη ξεχωρίσει στον παγκόσμιο χάρτη της Ιστορίας της Τέχνης και έργα τους φιλοξενούνται σε μεγάλα Μουσεία και Πινακοθήκες ανά τον κόσμο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου 2016.

Περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σε επόμενα δελτία τύπου.