ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης

Υποβλήθηκε στις 1. Απρίλιος 2016 – 18:56.

Στο πλαίσιο των δύο μεγάλων εκθέσεων που θα φιλοξενήσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο 2016 («Όραμα και δημιουργία: Ο Α.Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική» και «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική») θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτότυπο εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών προσφέρει σε σχολές χορού την ευκαιρία για μια επίσκεψη στους εκθεσιακούς του χώρους που θα συνδυάζει με έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο τον χορό και τις εικαστικές τέχνες στο περιβάλλον του μουσείου. Το εργαστήριο περιλαμβάνει ένα 2ωρο εργαστήρι χορού (δημιουργικής κίνησης, αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης μέσω της οπτικής αντίληψης) και μια ξενάγηση 45 λεπτών στις φιλοξενούμενες εκθέσεις.

Πρόκειται για μια συνομιλία μεταξύ εικαστικών τεχνών και κίνησης. Ειδικότερα το εργαστήρι θα ακολουθήσει μια έρευνα κίνησης και σύνθεσης αντλώντας από την αντίληψη του σώματος, του μουσειακού χώρου και των ερεθισμάτων του καθώς και τη σχέση με τα άλλα σώματα με σκοπό να παράγει ένα αποτέλεσμα κινητικής σύνθεσης επηρεασμένο από όλες αυτές τις παραμέτρους.

Αρχικά θα γίνει μια προετοιμασία του σώματος με έναν τρόπο λειτουργικό και αποτελεσματικό μελετώντας τις φυσιολογικές του δυνατότητες, τις διαφορετικές ποιότητες και τους φυσικούς μηχανισμούς/κανόνες και στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στην εννοιολογική και χωρική δομή της προσωπικής κίνησης του καθενός, καθώς και στη συσχέτισή με την ομάδα ως οργανισμό. Οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν όλη την ελευθερία, αλλά και όλους τους περιορισμούς που θέτει ο χώρος με έναν τρόπο τροφοδοτικό. Τέλος ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αντιληφθούν οι επισκέπτες το πώς επηρεάζουν την κίνηση ο χώρος του μουσείου ως δομή, χρήση αλλά και εικαστικό περιεχόμενο με σκοπό την παραγωγή ενός κινητικού υλικού και σύνθεσης μέσω της οπτικής και κιναισθητικής αντίληψης.

Ως βασικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί ο αυτοσχεδιασμός μέσα από ομαδικά ή ατομικά σκορ/ δράσεις χρησιμοποιώντας την παρατήρηση, τη φαντασία, τον πειραματισμό, τον καθοδηγούμενο οραματισμό, την ελεύθερη κινητική μετάφραση εικαστικών ερεθισμάτων, τη δυναμική αλληλεπίδραση του σώματος με τα άλλα σώματα στο χώρο. Απώτερος στόχος είναι η ευχαρίστηση της δημιουργίας.
Ο κύκλος εργαστηρίων απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν ατομικά και συλλογικά την κίνηση και τη σύνθεση εντός ενός εικαστικού- εκθεσιακού χώρου. Το εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης πραγματοποιείται από τη Μίνα Ανανιάδου και έχει ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία σε μορφή κύκλου 8 συναντήσεων στο Τελλόγλειο τον περασμένο Νοέμβριο.

Διάρκεια επίσκεψης: 3 ώρες (45 λεπτά ξενάγηση και 2 ώρες εργαστήριο)
Ηλικίες: 14 και άνω
Στο εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν από 10 (ελάχιστος αριθμός) έως 25 άτομα.
Κόστος συμμετοχής κατ’ άτομο: 10 €

Επισκέψεις οργανώνονται κατόπιν συνεννόησης κάθε Τετάρτη 17:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.
Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλ.: 2310247111, 2310991610 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00 και 2310 247 111 Τετάρτη 17:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00)
Πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο χορού: otrolugardanza@gmail.com, 6945393643 Μίνα Ανανιάδου.