ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Κοντογιάννης – Νέα έκθεση στο Τελλόγλειο

Υποβλήθηκε στις 12. Απρίλιος 2017 – 11:45.

Κώστας Κοντογιάννης
Εγκαίνια: 4 Μαΐου 2017

Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Κοντογιάννη (1926 – 2000) με περισσότερα από 50 έργα του καλλιτέχνη, κυρίως τοπία, πορτρέτα και συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές.
Με καταγωγή από τους Αγίους Θεοδώρους Μαγνησίας, ο Κώστας Κοντογιάννης γεννήθηκε στα Γρεβενά. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τον Α. Γεωργιάδη και τον Γ. Μόραλη. Το 1958 έφυγε από την Ελλάδα για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας, με υποτροφία της σχολής, αφού προηγουμένως έζησε για δύο χρόνια στη Φλώρινα όπου συμμετείχε ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Το 1972 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ζήσει στη Μαγνησία.

Ο Κοντογιάννης ανήκει στη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής τέχνης, στην οποία η αφαίρεση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η έντονη πινελιά, η ξεκάθαρη φόρμα, ο δυναμισμός στο χρώμα και η σαφής οργάνωση της σύνθεσης συγκαταλέγονται στα βασικά χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του.
Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές.Στην Ιταλία διέγραψε μια λαμπρή καριέρα γεμάτη διακρίσεις και βραβεία.
Το 1992 του δόθηκε από την Ελληνική Πολιτεία ισόβια τιμητική σύνταξη για εξαιρετικές υπηρεσίες στην τέχνη. Πέθανε στις 4 Αυγούστου του 2000.

Διάρκεια: Έως τις 15 Ιουνίου.