ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσίαση του λευκώματος του Τελλογλείου -Προβολείς στους Επαγγελματίες 2005-2010

Υποβλήθηκε στις 27. Φεβρουάριος 2013 – 2:00.

Το Τελλόγλειο ρίχνει για ακόμη μια φορά τους «Προβολείς στους Επαγγελματίες 2005 – 2010» με την παρουσίαση του ομώνυμου λευκώματος την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την έκδοση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ η οποία «αγκαλιάζει» 17 αφιερώματα και 25 επαγγέλματα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εν λόγω πενταετίας στο μουσείο, με αφορμή την έκθεση υπό το γενικό τίτλο «Επαγγέλματα του Χθες και του Σήμερα στο Τελλόγλειο». Υπενθυμίζεται πως η παραπάνω πρωτότυπη έκθεση πλαισιώθηκε από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με τον τίτλο «Προβολείς στους Επαγγελματίες», οι οποίες διήρκεσαν πέντε χρόνια εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής . Το Τελλόγλειο κρίνοντας πως η συνολική διοργάνωση απαιτούσε και μια έντυπη έκδοση, σύντομη για κάθε επαγγελματικό κλάδο που φιλοξενήθηκε στο μουσείο, προχώρησε στη δημιουργία του λευκώματος, το οποίο επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Δέσποινα Βενετούλια. Η ίδια, έχοντας και την επιμέλεια των αφιερωμάτων εκείνη την περίοδο, σημειώνει στο εισαγωγικό της κείμενο στην έκδοση: «… πρόκειται για ένα πολλαπλό λεύκωμα το οποίο γίνεται η αφορμή για ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες, ενημέρωση του κοινού για τις επιτυχημένες αυτές δράσεις, πρό(σ)κληση για νέες συνεργασίες πολιτιστικού χαρακτήρα και αποδοχή της άποψης ότι το κάθε επάγγελμα μπορεί να συνδέεται με τον πολιτισμό…».

Η Καθηγήτρια ΑΠΘ και Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά αναφερόμενη στη νέα έκδοση του Ιδρύματος υπενθυμίζει πως «οι “Προβολείς”, εκτός από το βήμα που έδωσαν σε διάφορες δημιουργικές ομάδες της πόλης, αποκάλυπταν συχνά πολύτιμο αρχειακό υλικό για την ιστορία τους και τη διαδρομή τους, πολύτιμο για την αξιοποίηση και μελέτη στο χώρο της έρευνας. Με την απόσταση κάποιων χρόνων θεωρήσαμε ότι όλη αυτή η πλούσια συγκομιδή έπρεπε να αποτυπωθεί σε έναν τόμο-λεύκωμα, που θα κρατήσει όλη αυτήν την προσπάθεια ζωντανή και θα αποτελέσει ένα συνδετικό νήμα επαφής ανάμεσα στις διαφορετικές αυτές ομάδες, με τις οποίες επιθυμούμε μια διαρκέστερη επικοινωνία». Επίσης η κ. Γουλάκη – Βουτυρά επισημαίνει πως «ελπίζουμε ακόμη, αυτή η έκδοση να αποτελέσει αφορμή και πρόκληση για νέες ενδιαφέρουσες εξορμήσεις».

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος «Προβολείς στους Επαγγελματίες 2005 -2010», θα γίνει την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, στις 7 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου (Αγίου Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310247111).
Την έκδοση προλογίζουν ο Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΔΣ του Τελλογλείου, ο Γιάννης Ιωαννίδης, Υφυπουργός Παιδείας