ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το έργο του Πάνου Βαλσαμάκη (Valsamakis Panos) σε μια περίοδο διαρκούς αναζήτησης πενήντα χρόνων

Το έργο του Πάνου Βαλσαμάκη (Valsamakis Panos) (Κυδωνίες Μ. Ασίας 1900 – Αθήνα 1986) εκφράζει την ευρύτητα των μορφοπλαστικών του αναζητήσεων, όπως φαίνεται και από την ενδεικτική επιλογή ορισμένων έργων του που παρουσιάζονται σήμερα.

Σε μια περίοδο διαρκούς αναζήτησης πενήντα χρόνων εντοπίζονται πολλές φάσεις, τεχνοτροπικές αλλά και θεματικές μεταβολές, στις δημιουργίες του. Στα πρώτα χρόνια κυριαρχεί η ηθογραφική απόδοση, η αφηγηματική διάσταση, στη συνέχεια η γραφή του γίνεται πιο αφαιρετική, με αλληλοδιείσδυση μορφών, πλέγματα ανάγλυφων γραμμών, γεωμετρικές σχηματοποιήσεις, κυβιστικές κατατμήσεις. Στοιχεία ή θέματα προηγούμενων περιόδων συχνά επανέρχονται στο έργο του.

Στο έργο του η παράδοση, η λαϊκή τέχνη συναντά τον μοντερνισμό, ρεύματα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. «Η φιλία μου με τον Κόντογλου, από τα νεανικά ακόμη χρόνια της ζωής στο Αϊβαλί, μ’ έκανε να γνωρίσω και να αγαπήσω τη βυζαντινή τέχνη…Κύριος σκοπός μου και μέλημα και μεράκι μου ήταν να δώσω μια συνέχεια σ’ αυτή την παράδοση, να δημιουργήσω καινούρια πράγματα που να στηρίζονται στα παλιά», αναφέρει ως γνήσιος δημιουργός της «Γενιάς του Τριάντα».

Παρακολουθήστε στο βίντεο τις κατά σειρά φάσεις της δημιουργίας του και βρείτε περισσότερα στοιχεία για το βιογραφικό και το έργο του στο άρθρο “Το έργο της εβδομάδας από τις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος – Πάνος Βαλσαμάκης”

Αναστασία Πάκα
Τμήμα Συλλογών Έργων Τέχνης
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.