ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ανοιχτές ξεναγήσεις στις εκθέσεις του Τελλογλείου

31 Μαρτίου 3019

Περιγραφή

Δύο ανοιχτές ξεναγήσεις στις δύο εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, στις 11.00 και στις 12.00.

Στις 11.00 θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση «Γιώργος Σεφέρης. Όταν το φως χορεύει μιλώ δίκαια» από την κ. Νίκη Φωτιάδου.

Με αφετηρία τους στίχους του Νομπελίστα ποιητή Έλληνες εικαστικοί της παλαιότερης γενιάς (Θεόφιλος, Γιάννης Μόραλης, Σπύρος Βασιλείου, Τάσσος, Γιάννης Τσαρούχης, Πάρις Πρέκας, Παναγιώτης Τέτσης, κ.ά.) αλλά και σύγχρονοι δημιουργοί (Αλέκος Φασιανός, Κώστας Τσόκλης, Χρίστος Καράς, Μανώλης Χάρος, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Βίκυ Τσαλαματά, Θανάσης Μακρής, κ.ά.) εμπνέονται από τους στίχους και μέσα από τα βιώματά τους μετουσιώνουν τον ποιητικό λόγο σε χρώματα, σχήματα κι εικόνες, επιχειρώντας μια διαφορετική πιο προσωπική ανάγνωση του έργου του. Παράλληλα, στην έκθεση του Τελλογλείου παρουσιάζονται ποικίλες πτυχές του καλλιτεχνικού ταλέντου του Σεφέρη, μέσα από προσωπικά αντικείμενα που ζωγράφισε ο ίδιος, αλλά και στιγμιότυπα που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό φακό του.

Στις 12.00 θα γίνει η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση «Λουκάς Βενετούλιας. Ένας ρομαντικός–ρεαλιστής» από την κ. Δέσποινα Βενετούλια.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα στον ζωγράφο Λουκά Βενετούλια (1930-1984), ρίχνει αυλαία αυτή την Κυριακή. Παρουσιάστηκαν περισσότερα από 200 έργα του καλλιτέχνη (λάδια, ακρυλικά σε μουσαμά, σχέδια με μελάνι), που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ´50 έως τη δεκαετία του ’80. Σε δύο ορόφους του Τελλογλείου ξεδιπλώθηκε ο κόσμος του Λουκά Βενετούλια μέσα από τις αγαπημένες του θεματικές: δρόμοι και κτίρια της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι, τα καρνάγια, η Δικτατορία, η σειρά Σαντορίνη, αλλά και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.

Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση αρκεί το εισιτήριο εισόδου (5 ευρώ και 2,5 ευρώ-μειωμένο).

Έναρξη
31/03/3019
Έναρξη
31/03/3019