ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αι.» – «ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

17 Οκτωβρίου 2012

Περιγραφή

Αρχίζουν από τις 17 Οκτωβρίου 2012 οι ανοιχτές ξεναγήσεις στο Τελλόγλειο στην έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αι.», στην οποία παρουσιάζονται έργα τέχνης από το Μουσείου του Λούβρου. Το Τελλόγλειο ακολουθεί έτσι μια… παράδοση των ανοιχτών ξεναγήσεων κάθε Τετάρτη στους επισκέπτες του Μουσείου, που συνεχίστηκε και πέρυσι με τις εκθέσεις για τον Goya και τον Beethoven. Φέτος οι επιμελητές της έκθεσης με τα εκθέματα του Λούβρου, η Καθηγήτρια ΑΠΘ – Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, ο Δρ Παναγιώτης Μπίκας και η Αρχαιολόγος Χριστίνα Τσαγκάλια, θα ξεναγούν τους επισκέπτες στα 82 έργα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση, η οποία είναι μέρος της σπονδυλωτής πενταπλής διοργάνωσης της Κίνησης των 5 Μουσείων της πόλης υπό το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και ήδη καταγράφει σημαντική επισκεψιμότητα και μεγάλο ενδιαφέρον. Σημειώνεται πως στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση και εξής. Μέσα από την αξιοποίηση των γραπτών πηγών που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως η Αφροδίτη Medici, ο Απόλλων Μπελβεντέρε κ.α., έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου.

Στα 82 έργα της έκθεσης του Τελλογλείου διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσει και μεταλλάσσει περιεχόμενο και μορφή σε νέες προτάσεις έκφρασης. Φυσικά αυτοί που κερδίζουν από αυτόν το γόνιμο διάλογο είναι οι μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Ραφαήλ, o Annibale Carracci, o Tiziano, o Rembrandt, o Rubens και ο Ingres, και πολλοί άλλοι, έργα των οποίων μπορεί να θαυμάσει από κοντά ο επισκέπτης στο Τελλόγλειο.

Την πρώτη ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση του Λούβρου θα κάνει η κ. Τσαγκάλια στις 6 το απόγευμα.

Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ, υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια και ισχύουν πολλές ατέλειες.

Έναρξη
17/10/2012
Έναρξη
17/10/2012