ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη από το ΚΘΒΕ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

20 Ιουνίου 2018

Περιγραφή

Χώρος:
Εξωτερικός Χώρος
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ασκητική»(Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Aνδρέα Κουτσουρέλη την Τετάρτη 20 Ιουνίου, στις 21.30,στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Υπαίθριο Αμφιθέατρο.

Πρόκειται για μία ακόμη συνεργασία του ΚΘΒΕ με το Τελλόγλειο μετά την παρουσίαση των θεατρικών δράσεων «Πίσω από τους πίνακες» τον περασμένο χειμώνα, «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά» το 2017, καθώς και το ανέβασμα της παράστασης «Δεν σε ξέχασα ποτέ» του Λ. Ναρ πέρυσι το καλοκαίρι.

Η «Ασκητική» είναι μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η «Ασκητική» είναι μια «κραυγή» και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης. «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή».

Το ΚΘΒΕ παρουσίασε με επιτυχία το έργο σε σειρά παραστάσεων σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά τις sold out παρουσιάσεις της στο «18th Meet In Beijing Arts Festival» του Πεκίνου, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα, με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν», τονίζει σε σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Ανδρέας Κουτσουρέλης.

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Χρήστος Μαστρογιαννίδης

Γενική είσοδος: 5 €

Έναρξη
20/06/2018
Έναρξη
20/06/2018