ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαδικτυακή μετάδοση όπερας από το Gran Teatre del Liceu στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ

21 Μαρτίου 2013

Περιγραφή

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 αρχίζει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. η διαδικτυακή μετάδοση συνθέσεων όπερας από το Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενο στην πρόταση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και στηρίζοντας πρωτοβουλίες προβολής του Πανεπιστημίου και διεθνών συνεργασιών, συμμετέχει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα Òpera Oberta, εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην αγγλική γλώσσα.

Η συμμετοχή του Α.Π.Θ. αφορά στην υψηλής ποιότητας διαδικτυακή μετάδοση συνθέσεων όπερας από το Gran Teatre del Liceu και την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της δημιουργίας μιας οριζόντιας διατμηματικής δράσης η οποία συντονίζεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο διεπιστημονικό πεδίο Network Performing Arts.

Αναλυτικότερα έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες μεταδόσεις:

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013
Ρίχαρντ Βάγκνερ, Λόενγκριν (Richard Wagner, Lohengrin)
Ρομαντική όπερα σε τρεις πράξεις
Πρώτη παρουσίαση: 28 Αυγούστου 1850 στη Βαϊμάρη
Συνολική διάρκεια: 4 ώρες και 15 λεπτά

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013
Ρίχαρντ Βάγκνερ, Τριστάνος και Ιζόλδη, (Richard Wagner, Tristan und Isolde)
Μουσικό δράμα σε τρεις πράξεις (Handlung in drei Aufzügen)
Πρώτη παρουσίαση: 10 Ιουνίου 1865, στο Μόναχο
Συνολική διάρκεια: 5 ώρες

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013
Τζουζέππε Βέρντι, Μάκβεθ, (Giuseppe Verdi, Macbeth)
Όπερα σε τέσσερις πράξεις
Πρώτη παρουσίαση: 14 Μαρτίου 1847, στο Teatro della Pergola της Φλωρεντίας
Συνολική διάρκεια: 3 ώρες

Πέμπτη, 16 Μαϊου 2013
Τζουζέππε Βέρντι, Αϊντα (Giuseppe Verdi, Aida)
Όπερα σε τέσσερις πράξεις
Πρώτη παρουσίαση: 24 Δεκεμβρίου 1871, Dar Elopera Al Misria Κάιρο
Συνολική διάρκεια: 4 ώρες

Όλες οι μεταδόσεις θα πραγματοποιούνται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με τη συμμετοχή των φοιτητών των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα μαθημάτων.

Το πρόγραμμα Opera Oberta προσφέρει παράλληλα με τις μεταδόσεις και συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, μεταξύ άλλων: το ιστορικό πλαίσιο του έργου και τις συνθήκες δημιουργίας, την πλοκή, σύντομες αναλύσεις της μουσικοδραματουργικής δομής του εκάστοτε έργου, άρθρα ειδικών μελετητών σχετικά με τη σύνθεση, τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία της όπερας, καθώς και υλικό για τους συντελεστές της παράστασης, (τραγουδιστές, μουσικούς, αρχιμουσικούς, σκηνογράφους, σκηνοθέτες κ.λ.π.), φωτογραφίες και ενημερωτικό υλικό.

Αναλυτικές πληροφορίες για την ώρα έναρξης των μεταδόσεων, τα εγγεγραμμένα μαθήματα και συναφές εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της δράσης:

http://opera-oberta.mus.auth.gr

Έναρξη
21/03/2013
Έναρξη
21/03/2013