ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαλέξεις για τον Γιώργο Σεφέρη

04 Απριλίου 2019

Περιγραφή

Στο πλαίσιο της έκθεσης Γιώργος Σεφέρης «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια» θα πραγματοποιηθούν δύο διαλέξεις, την Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 19.00, από τους καθηγητές του ΑΠΘ κ. Μάρθα Βασιλειάδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και κ. Λάμπρο Βαρελά, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.

Η διάλεξη της κ. Βασιλειάδη έχει τίτλο: «Ο Σεφέρης αλληλογράφος» και του κ. Βαρελά «Η επιτιμοποίηση του Γιώργου Σεφέρη από το ΑΠΘ: 16.4.1964».
Η κ. Βασιλειάδη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων, ο Σεφέρης εκτός από ποιητής και στοχαστής, έχει αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του και ως αλληλογράφος. Στην πλούσια και ογκώδη προσωπική του αλληλογραφία αποτυπώνεται η σχέση του με την πνευματική διανόηση του καιρού του, καταγράφεται ένας δημιουργικός διάλογος με τους συνοδοιπόρους του και αποκαλύπτεται χωρίς ψιμύθια ο ποιητής, άοπλος και καθημερινός, μπροστά στη βάσανο της γραφής, της φιλίας ή του έρωτα».

Βιογραφικό Μάρθας Βασιλειάδη
Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Συγκριτική Γραμματολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και της Γενεύης. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ποίηση του τέλους του 19ου αιώνα, στην πρόσληψη ευρωπαϊκών μύθων στη λογοτεχνία, τη μυθοκριτική, τις γυναικείες μορφές στη λογοτεχνία και το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη.

Ο κ. Βαρελάς θα παρουσιάσει πληροφορίες και εικονογραφικό υλικό της αναγόρευσης του Γιώργου Σεφέρη σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στις 16 Απριλίου 1964.

Βιογραφικό Λάμπρου Βαρελά
Ο Λάμπρος Βαρελάς είναι αναπληρωτής καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, τη λογοτεχνία στον τύπο, τη λογοτεχνία στην εκπαίδευση, τη νεοελληνική κριτική, τη βιβλιογραφία και τα περιοδικά λόγου και τέχνης.

Είσοδος ελεύθερη.

Αμφιθέατρο Τελλογλείου Ιδρύματος.

Έναρξη
04/04/2019
Έναρξη
04/04/2019