ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εγκαίνια της έκθεσης “Της γης και τ’ ουρανού. Οι Κόσμοι του Απόστολου Κιλεσσόπουλου”

25 Απριλίου 2018

Περιγραφή

Χώρος:
Ισόγειο Εκθεσιακού
Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στις 19.30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα η έκθεση «Της Γης και τ’ Ουρανού. Οι Kόσμοι του Απόστολου Κιλεσσόπουλου». Πρόκειται για την 42η ατομική έκθεση του Απόστολου Κιλεσσόπουλου και την πιο εκτεταμένη αναδρομή στο έργο του, εφόσον καλύπτει περίοδο από το 1960 έως το 2018.
«Ο Απόστολος Κιλεσσόπουλος είναι ένας εντελώς ιδιόμορφος δημιουργός στη νεοελληνική ζωγραφική: ένας πολύπλευρος πνευματικός άνθρωπος με ανησυχίες που από νωρίς τον οδηγούν στην υπέρβαση των ορίων της εικαστικής δημιουργίας: εκτός της ζωγραφικής παθιάζεται για την αρχιτεκτονική, τη μουσική, την όπερα, το θέατρο, τη σκηνοθεσία, τον κινηματογράφο, τη φιλοσοφία, τις φυσικές επιστήμες. Ανήσυχος καλλιτέχνης-ερευνητής, παρασύρει τον θεατή με μια προσωπική αφαιρετική γλώσσα σε χώρους συμπαντικούς, οδηγώντας μας να «δούμε» με τον δικό του τρόπο την κοσμική αρμονία στο χαοτικό σύμπαν», σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Ιστορικός της Τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου επισημαίνει: «…συμπαντικά δρώμενα, κοσμογονίες, αλλά και στοιχεία του γήινου κόσμου – υδάτινο, αέρινο, στερεό, πύρινο – σε μια αέναη μεταστοιχείωση, μια αβυσσαλέα μάχη των Κόσμων – είτε πρόκειται για τον μικρόκοσμο είτε τον μακρόκοσμο – η ζωγραφική του ξεδιπλώνει ένα ταξίδι αυτοσυνειδησίας, ερωτηματικό ως προς τη Δημιουργία του κόσμου και τη θέση του ανθρώπου σ’ αυτόν. Η αποπνευμάτωση της ύλης, η μουσικοποίηση της ζωγραφικής επιφάνειας, η επίτευξη της τρίτης διάστασης, συνιστούν τους στόχους και τις κατακτήσεις του καλλιτέχνη».
Παράλληλα εκτίθεται η μεγάλη δωρεά του Κιλεσσόπουλου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, αποτελούμενη από 32 πίνακες όλων σχεδόν των περιόδων της δουλειάς του.

Ζωγράφος, σκηνοθέτης και σκηνογράφος, ο Απόστολος Κιλεσσόπουλος δημιουργεί έργα μεγάλων διαστάσεων, όπου σε πολυεστιακό χώρο αέναης μεταμόρφωσης της φόρμας και πολυποίκιλης χρωματικής διαβάθμισης, στοιχειακές δυνάμεις διαλύουν και ανασυνθέτουν κόσμους, ανακλώντας δρώμενα του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου. Δημιουργεί κοσμογονικές, αρχετυπικές «εικόνες», αποτυπώνοντας τη συμπαντική δράση, αποκρυπτογραφώντας και επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη ορατού-αόρατου και της ανθρώπινης ύπαρξης στο μεταίχμιο αυτών.

Διάρκεια έκθεσης: Έως 25 Μαΐου 2018.

Έναρξη
25/04/2018
Έναρξη
25/04/2018