ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ελληνογαλλικές Συζητήσεις της Θεσσαλονίκης: Φταίει η Ευρώπη;

08 Νοεμβρίου 2017

Περιγραφή

Χώρος:
Αμφιθέατρο
Μπορούμε να είμαστε ακόμα Ευρωπαίοι; Πάρα πολλές οι αποτυχίες. Από την οικονομία, τον κοινωνικό τομέα, την άμυνα έως τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Αχαλίνωτος φιλελευθερισμός και πολύ λίγη δημοκρατία.
Είναι εύκολο να καταρτίσουμε έναν κατάλογο κατηγοριών εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκρύπτοντας την ευθύνη όσων ευνοούσαν αυτή την κατάσταση: των κρατών, των ιθυνόντων της Ένωσης – που πρόδωσαν το όνειρο των ιδρυτών της – και των δημαγωγών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η επιστροφή στο παρελθόν θα λύσει όλα τα προβλήματα.
Είναι καιρός να ξαναδούμε αυτά που μας προσέφερε η Ένωση μέχρι τώρα, μια Ένωση που ποτέ δεν φαινόταν τόσο εύθραυστη, να απειλείται από το εξωτερικό και από το εσωτερικό με το “Brexit”, την άνοδο των εθνικισμών και τα εξτρεμιστικά κόμματα.
Η συζήτηση μεταξύ του Jean Quatremer και του Χρήστου Φραγκονικονόπουλου στοχεύει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, να αποδομήσει τα επιχειρήματα των ευρωφοβικών και των ευρωσκεπτικιστών και να καταδείξει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις απαιτούμενες ριζικές βελτιώσεις, παραμένει χώρος ειρήνης σε έναν ασταθή κόσμο.

Εισηγητές:
Κ. Jean QUATREMER, Δημοσιογράφος, Ανταποκριτής της εφημερίδας Libération στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κ. Χρήστος ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Αν. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Κάτοχος Έδρας Jean Monnet, Τμ. Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ.
Συντονισμός: Ρεβέκα ΠΑΙΔΗ, Πανεπιστημιακή Υπότροφος, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών, παν. Μακεδονίας.

Ταυτόχρονη μετάφραση – Ελεύθερη Είσοδος

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές-τριες.

Έναρξη
08/11/2017
Έναρξη
08/11/2017