ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Γιάννης Επαμεινώνδας «Ίχνη και απουσίες»

16 Ιανουαρίου 2024

Περιγραφή

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, στις 18:30, ο αρχιτέκτονας και ιστορικός ερευνητής Γιάννης Επαμεινώνδας παρουσιάζει την έκτη και τελευταία διάλεξη στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου, με θέμα: «Ίχνη και απουσίες».

Πιο συγκεκριμένα θα αναλυθούν σε συνδυασμό με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, χάρτες διαγράμματα:

  • Οι οικίες Άμποτ και Αλατίνι στον Φραγκομαχαλά και η τεκμηρίωση της χρονολόγησής τους.
  • Η κρήνη του Σέιχ Σου –από την οποία πήρε την ονομασία του το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης– και η πρόσφατη αναστύλωσή της.
  • Τα νέα Δικαστήρια, ο Τοπχανές, και η άγνωστη ιστορία “αποκεφαλισμού” ενός από τους πύργους του.
  • Ένας καλά κρυμμένος –αλλά περιφανής– ρωμαϊκός δρόμος που συνέδεε το λιμάνι με το διοικητικό κέντρο στο Μάρμαρο του Φιδιού (Yilan Mermer).
  • Οι Μαγεμένες (Encantadas) στο φωτογραφικό πανόραμα του Γιόσεφ Σέκεϋ στα 1863 –λίγο πριν από τη διαρπαγή του μνημείου– και ο προσανατολισμός τους.
  • Ο εντοπισμός της μονής-κάστρου της αγίας Ματρώνας στις πρώτες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης και υποθέσεις για την τελική τύχη της στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου.

Η διάρκεια της ομιλίας υπολογίζεται στη μία ώρα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η διάλεξη θα μαγνητοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στο κανάλι του Τελλογλείου στο YouTube.

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να ενημερωθείτε για τις υπόλοιπες διαλέξεις: https://www.teloglion.gr/announcement/giannis-epameinondas-elassones-istories-tis-thessalonikis/

Έναρξη
16/01/2024
Λήξη
16/01/2024
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ
18.30
Έναρξη
16/01/2024
Λήξη
16/01/2024
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ
18.30