ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΜΑΚΑΜ EXPRESS. Μουσικά δρομολόγια από το Κάιρο για την Ανδαλουσία, από την Κωνσταντινούπολη ως τις ανατολικές παρυφές του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού

Περιγραφή

Mε αφορμή την έκθεση Θραύσματα και σπαράγματα από τη Φουστάτη Ισλαμική τέχνη από την Αίγυπτο, 8ος-14ος αιώνας, Συλλογές Μουσείου Μπενάκη” και σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ και της 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Mακεδονίας παρουσιάζει τη συναυλία ΜΑΚΑΜ EXPRESS: Μουσικά δρομολόγια από το Κάιρο για την Ανδαλουσία, από την Κωνσταντινούπολη ως τις ανατολικές παρυφές του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Στη συναυλία αυτή θα παρουσιαστεί μία αντιπροσωπευτική καλλιτεχνική παραγωγή των «καθ’ ημάς» και αραβοπερσικών παραδόσεων, μέσα από το πρίσμα Ελλήνων, Αρμενίων, Τούρκων και Εβραίων συνθετών της Κωνσταντινούπολης, καθώς και της μακάμ μουσικής πράξης της Ανατολικής Μεσογείου. Κυρίαρχες οργανικές μουσικοποιητικές φόρμες αυτού του μουσικού στερεώματος είναι τα «πεσρέφια» (pe?rev) και «σεμάγια» (sam?i) στις κυκλικές σουίτες φασήλ (fasil) της αραβοπερσικής κοσμικής μουσικής.
Με αφετηρία τα παραπάνω επιχειρείται η σύνδεση του κλασικού ρεπερτορίου με την ανώνυμη λαϊκή δημιουργία που διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο αιώνα σε αστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου. Το ρεπερτόριο αυτό αποκρυσταλλώθηκε μέσα στο δημοτικό τραγούδι και επιβιώνει μέχρι σήμερα σαν ζωντανό κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
Αυτές οι μουσικές λοιπόν, απόηχοι μακρινών μα εξαιρετικά οικείων ακουσμάτων, αποτελούν την αφορμή για μία φρέσκια ανα-συνθετική ματιά σε ένα κάθε άλλο παρά νεκρό ρεπερτόριο, το οποίο πρόσφατα αναβιώνει στην ελληνική μουσική παραγωγή. Παράλληλα, ερεθίζουν τη διάθεση των νέων Ελλήνων μουσικών να «παίξουν» με τη πλούσια φρασεολογία και την περίτεχνη κατασκευή αυτών των παλαιών συνθέσεων, «μουσικοτροπώντας» και αυτοσχεδιάζοντας με μία ερμηνεία που φιλοδοξεί να συγκεράσει την ιστορική με τη σύγχρονη μουσική πράξη της πόλης.

«ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ»
ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αγκιστριώτης Παντελής (λύρα), Aντωνιάδης Γιάννης (κλαρίνο), Βαλάση Λουκία (σαντούρι), Ζιγκερίδης Βασίλης (κανονάκι), Ζιγκερίδης Κώστας (μπαγιάν), Ζοβοΐλη Αγορίτσα (κανονάκι), Καμπουρίδου Στέλλα (καβάλι), Κόκκορης Αργύρης (τραγούδι, ούτι), Κώττη Χαριτίνη (βιολί), Λαμπαδάκη Ναταλία (τραγούδι), Παπαστεριοπούλου Αλεξάνδρα (κρουστά), Ριζόπουλος Αλέξανδρος (κρουστά), Σαριγιαννίδης Ηλίας (λαούτο, τσέλλο).
Μαζί τους ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα) και ο Θύμιος Ατζακάς (ούτι)
Έκτακτη συμμετοχή: Λαμπρόπουλος Πάνος (νέυ)
Καλλιτεχνική επιμέλεια, συντονισμός μουσικού συνόλου: Θύμιος Ατζακάς, Σωκράτης Σινόπουλος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ