ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Òpera Oberta

24 Ιανουαρίου 2013

Περιγραφή

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στις 19:30 στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δικτυακή μετάδοση της όπερας Macbeth του Giuseppe Verdi από το Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης.
Η πιλοτική μετάδοση θα αποτελέσει την έναρξη της συμμετοχής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. (http://www.mus.auth.gr) στο πρόγραμμα Òpera Oberta (http://www.opera-oberta.org), που εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τμήματος στο ερευνητικό πεδίο network performing arts.
Η συμμετοχή αφορά στην υψηλής ποιότητας διαδικτυακή μετάδοση συνθέσεων όπερας από το Gran Teatre del Liceu (http://www.liceubarcelona.cat) που έχει προγραμματιστεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (π.χ. ως μέρος των υποχρεώσεων των φοιτητών ή μέσω της απόκτησης συγκεκριμένων ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων). Οι μεταδόσεις θα πραγματοποιούνται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (αμφιθέατρο: http://teloglion.gr/menu2.php?section=facilities) με τη συμμετοχή των φοιτητών των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα μαθημάτων. Οι διοργανωτές προτρέπουν τους διδάσκοντες να συμμετάσχουν στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα της Òpera Oberta και να ενθαρρύνουν τη διάχυση συμπληρωματικού περιεχομένου (εκπαιδευτικό υλικό, διαλέξεις κ.ο.κ.) μεταξύ μαθημάτων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Η συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Òpera Oberta είναι αποτέλεσμα της διετούς κοινής προσπάθειας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Gran Teatre del Liceu και θα εγκαινιάσει πιλοτικά τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Òpera Oberta στην αγγλική γλώσσα (http://www.opera-oberta.org/?cat=43 ), καθώς στο παρελθόν υποστηριζόταν η καταλανική, η ισπανική και γαλλική.

Òpera Oberta
Η Òpera Oberta είναι ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Gran Teatre del Liceu με στόχο τη διάδοση της τέχνης της όπερας σε φοιτητές ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Για το σκοπό αυτό, από το έτος 2000, το Liceu αξιοποιεί το σύνολο των τεχνολογικών του υποδομών και προσφέρει στην πανεπιστημιακή κοινότητα ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει σε κάθε ακαδημαϊκό έτος πέντε έργα ειδικά σχεδιασμένα για το ακαδημαϊκό πρόγραμμα των συμμετεχόντων ιδρυμάτων.
Τα έργα μεταδίδονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσω υψηλής ποιότητας κρυπτογραφημένων δικτυακών μεταδόσεων (τεχνολογία IP Multicast Streaming) σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και συσχετίζονται με την απόκτηση συγκεκριμένων ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων από τους συμμετέχοντες φοιτητές στο πλαίσιο εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα μαθημάτων.
Το πρόγραμμα προσφέρει παράλληλα με τις μεταδόσεις και συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό -το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί κατά την εκπαιδευτική διαδικασία- μεταξύ άλλων: το ιστορικό πλαίσιο του έργου και τις συνθήκες δημιουργίας, την πλοκή, σύντομες αναλύσεις της μουσικοδραματουργικής δομής του εκάστοτε έργου, άρθρα ειδικών μελετητών σχετικά με τη σύνθεση, τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία της όπερας, καθώς και υλικό για τους συντελεστές της παράστασης, (τραγουδιστές, μουσικούς, αρχιμουσικούς, σκηνογράφους, σκηνοθέτες κ.λ.π.), φωτογραφίες και ενημερωτικό υλικό.

Περισσότερα: http://www.opera-oberta.org/

Έναρξη
24/01/2013
Έναρξη
24/01/2013