ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παράσταση «Αφηρημένη»

18 Οκτωβρίου 2022

Περιγραφή

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει την παράσταση χορού «Αφηρημένη» απευθείας από την Κύπρο, την Τρίτη 18 και Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 19:30, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του μουσείου.

Η παράσταση, ασχολείται με την επικοινωνία ανάμεσα στο σώμα, τη μουσική, τις εικόνες και τον χώρο, επικοινωνία που φιλτράρεται μέσα από τον χορό. Αφόρμηση για τη δημιουργία της παράστασης, αποτέλεσε ο πίνακας του Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα (1924-1968) «Το πουλί της Μεσαρκάς». Πιο συγκεκριμένα, εξερευνήθηκαν στοιχεία του έργου, όπως τα σχήματα, τα υλικά κατασκευής, η διάθεση δημιουργίας του πίνακα καθώς και ο τίτλος και το ιστορικό υπόβαθρο.

Η αρχική ιδέα εξελίχτηκε αναφορικά με την τοποθέτηση του έργου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία. Η τοποθέτησή του απέναντι από το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή (1900- 1994) «Ο Κόσμος της Κύπρου» δημιουργεί την ευκαιρία και ανοίγει τις προοπτικές διαλόγου μεταξύ των εννοιών της αφαίρεσης και του συγκεκριμένου, του μεγάλου και του μικρού, του συντηρητικού και του πρωτόγνωρου. Μέσα από αυτόν τον διάλογο, δημιουργείται μια γέφυρα επικοινωνίας με αυτές τις έννοιες, με την χορογραφία να εστιάζει στην οικειότητα που προσφέρει ο χώρος της πινακοθήκης, ο οποίος δημιουργεί μια άνετη επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού. Η διάδραση αυτή άλλοτε επιτυγχάνεται και άλλοτε όχι. Τελικά, η χορογραφική έρευνα καταλήγει στο ότι πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα του πετάγματος και της φυγής.

Η έρευνα για το έργο «Αφηρημένη» επηρεάστηκε από το Κυπριακό κοινωνικό-πολιτικό υπόβαθρο και η αρχική ιδέα εξελίχθηκε σε σχέση με τον χώρο και την τοποθέτηση των έργων. Το έργο, επιδιώκει να ταξιδέψει σε άλλους χώρους και να εξερευνήσει την ιδέα υλοποίησής του σε διαφορετικά μέρη και συγκείμενα.

Επί σκηνής, βρίσκονται μια χορεύτρια και δυο μουσικοί. Η μουσική του έργου εμπνεύστηκε από την Κυπριακή παράδοση η οποία αποδίδεται ζωντανά μέσω φλάουτου, μαρίμπας και άλλων κρουστών οργάνων.

Η πρεμιέρα του έργου «Αφηρημένη» πραγματοποιήθηκε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία. Κατόπιν, παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης στο Αμμάν (13th Amman Contemporary Dance Festival-ACDF 2022, Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιορδανία). Το έργο επιχορηγήθηκε από το Πρόγραμμα Πολιτισμός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

Χώρος: Ισόγειος εκθεσιακός Τελλογλείου Ιδρύματος
Ημερομηνία: 18 & 20 Οκτωβρίου
Ώρα: 19:30
Εισιτήριο: 5 ευρώ

ΛΗΨΗ pdf ΑΡΧΕΙΟΥ, 97.72KB (Βιογραφικό ομάδας SELAS DANCE COMPANY) ΛΗΨΗ pdf ΑΡΧΕΙΟΥ, 106.86KB (Βιογραφικά καλλιτεχνών)
Έναρξη
18/10/2022
Λήξη
18/10/2022
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ
19.30
Έναρξη
18/10/2022
Λήξη
18/10/2022
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ
19.30