ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος “Λίμνες της Βόρειας Ελλάδας”

21 Μαρτίου 2014

Περιγραφή

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στις «Λίμνες της Βόρειας Ελλάδας» παρουσιάζει η ΕΥΑΘ Α.Ε. την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, στις 6.30 μ.μ., στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου). Για το λεύκωμα θα μιλήσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης, ο Γεράσιμος Τόλης της γκαλερί «Ειρμός», όπως και ο φωτογράφος Γιώργος Πούπης κι ο Θανάσης Γεωργιάδης, συντελεστές της έκδοσης.

Το λεύκωμα «Λίμνες» αποτελεί συνέχεια της έκδοσης της ΕΥΑΘ Α.Ε. «Υδάτινοι δρόμοι» με τα ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας. Αυτήν τη φορά, από τις Πρέσπες μέχρι τη Βιστωνίδα κι από τη Δοϊράνη μέχρι τη Βόλβη, ο φακός του Γιώργου Πούπη καταγράφει σύγχρονα υδάτινα τοπία και μαζί «τις δυσκολίες, τις καθημερινές άνισες μάχες, αλλά και το μέλλον, τον ορίζοντα της ανάπτυξής μας μέσα από τις προοπτικές που η ελληνική ύπαιθρος σιωπηλά μας υπόσχεται», όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο Νίκος Παπαδάκης. Τα καρέ «παρακολουθεί» με ιστορικές – γεωγραφικές και μυθολογικές αναφορές η πένα του συγγραφέα Θανάση Γεωργιάδη, ο οποίος καταγράφει «όσες λίμνες της Θράκης και της Μακεδονίας επέζησαν ως την εποχή μας κι έμειναν θάλασσες του γλυκού νερού, περίκλειστες από χωμάτινους φράχτες στον αιώνα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν και τα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχει η ΕΥΑΘ Α.Ε., Real-t-SO και CC-WARE. Το Real-t-SO είναι ένα ερευνητικό έργο που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χρηστικού εργαλείου για την αντιμετώπιση των υπερχειλίσεων σε παράκτιες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη. Με απλές ενδείξεις, που θα αποστέλλονται στον αρμόδιο διαχειριστή μέσω palmtop και στο κέντρο ελέγχου αποχετευτικού δικτύου, το έξυπνο αυτό «μάτι» των υπερχειλίσεων θα έχει τη δυνατότητα να είναι οn-line με το δίκτυο αποχέτευσης, να προβλέπει πιθανές δυσλειτουργίες του, να βγάζει “alarm” σε περιπτώσεις υπερχειλίσεων ή εισροής θαλασσινού νερού κι εντέλει να αποφασίζει και να λύνει το πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο. Για το έργο αυτό η EΥΑΘ Α.Ε. συνεργάζεται με το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την εταιρεία Καρτέρης Α. – Καρτέρης Μ. Ο.Ε. (kartECO).

Επίσης, η ευρωπαϊκή δράση CC-WARE, στην οποία συμμετέχουν 17 εταίροι από τη ΝΑ Ευρώπη, διερευνά τον «μαθηματικό τύπο» που αποτυπώνει τη σχέση πόσιμου νερού και κλιματικής αλλαγής. Κατά τον πρώτο χρόνο της δράσης καταρτίστηκε ο «χάρτης τρωτότητας» των αποθεμάτων πόσιμου νερού στη ΝΑ Ευρώπη και θα ακολουθήσει η ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας με δείκτες ευπάθειας (κλιματικούς, υδρολογικούς, γεωγραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς), ώστε να καταγραφούν εντέλει οι αντοχές των οικοσυστημάτων ανά περιοχή σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων. Επίσης, θα παρουσιαστούν με διεπιστημονική μέθοδο εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης του πόσιμου νερού επάνω σε 4 άξονες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή: τις χρήσεις γης, την ενίσχυση των οικοσυστημάτων, την αποτελεσματικότερη κατανάλωση νερού και τα οικονομικά κίνητρα για ορθολογικότερη χρήση του. Το τελικό πλάνο υλοποίησης θα ανοίξει πρακτικά το δρόμο για τοπικές και περιφερειακές δράσεις που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης.

Κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού τα Ηνωμένα Έθνη εστιάζουν την προσοχή τους στη διασύνδεση υδάτων και ενέργειας, με στόχο να αναπτυχθούν ενιαίες πρακτικές στους δύο αυτούς κλάδους οι οποίες και θα καταστήσουν εφικτή μια «πράσινη οικονομία» ασφαλή ενεργειακά και βιώσιμη σε σχέση με τα υδάτινα αποθέματα.

Έναρξη
21/03/2014
Έναρξη
21/03/2014