ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σινεμά και Τέχνη. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές», λιμάνι

11 Μαΐου 2016

Περιγραφή

Νόστος
Sandrine Dumas / 82′ / 2015 / Γαλλία-Ελλάδα
Τετάρτη 11 Μαΐου, 20:00 / Αίθουσα «Σταύρος Τορνές», λιμάνι

Με αφορμή το θάνατο της Ελληνίδας μητέρας της, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Σαντρίν Ντουμά ξεκινά ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο στα ίχνη μιας μακρυνής συγγενούς, της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία. Η αναζήτηση αυτή εξελίσσεται σε ένα προσωπικό ταξίδι της ίδιας στις ελληνικές της ρίζες.

Το Cinedoc σε συνδιοργάνωση με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την ταινία ντοκιμαντέρ «Νόστος». Από τις ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας των αρχών του 20ου αιώνα, έως τη Θεσσαλονίκη της απελευθέρωσης και την Αθήνα της δεκαετίας του ’50, η Σαντρίν Ντουμά ακολουθεί τα βήματα της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία, ενώ συγχρόνως ανακαλύπτει τους προσωπικούς δεσμούς της με την πατρίδα της μητέρας της, την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στο έναυσμα της ταινίας, η γαλλίδα σκηνοθέτιδα αναφέρει: «Η μητέρα μου μού έλεγε ιστορίες για την παιδική ηλικία της, όταν είχε γνωρίσει τη ζωγράφο και αυτές οι αφηγήσεις κίνησαν την περιέργειά μου… υπήρχε κάτι πολύ άγριο και ελεύθερο σε αυτή τη γυναίκα…. Τόσο η Θάλεια όσο και η μητέρα μου ήταν Ελληνίδες μακριά από την πατρίδα τους… Μετά το θάνατο της μητέρας μου, κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία δεν είμαι σίγουρη όσον αφορά στη σχέση μου με την Ελλάδα, πολλά κενά στην οικογενειακή μου ιστορία. Έτσι θέλησα να επανασυνδεθώ με την ελληνική πλευρά της ιστορίας μου και να κάνω αυτή την ταινία».

Trailer: https://vimeo.com/162831612

Την προβολή θα ακολουθήσει σύντομη εισήγηση σχετικά με το έργο της Θάλειας Φλωρά-Καραβία από την Ιστορικό Τέχνης κ. Αναστασία Πάκα

Συντελεστές:
Δ/νση Φωτογραφίας: Στέλιος Αποστολόπουλος
Ήχος: Άρης Καφετζής
Παραγωγός: Jean Luc Ormières
Μοντάζ: Barbara Bascou
Μουσική: Delphine Ciampi
Παραγωγή: Pio&Co (Γαλλία), Anemon Productions (Ελλάδα)

Είσοδος: 5 ευρώ , Φοιτητικό και κάρτα ανεργίας: 4 ευρώ

Έναρξη
11/05/2016
Έναρξη
11/05/2016