ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Συναυλία ισπανικής μουσικής La Maja de Goya

Περιγραφή

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– 7 τραγούδια από την συλλογή λαϊκών τραγουδιών που διασκεύασε ο Federico Garcia Lorca (Anda Jaleo, El Caf? De Chinitas , Las Morillas De Jaen, Sevillanas Del Siglo 18 κ.ά.)
– 3 τραγούδια του Manuel de Falla από την συλλογή Siete Canciones Populares Espa?olas («Επτά Λαϊκά Ισπανικά Τραγούδια») βασισμένα σε ακούσματα διαφορετικών περιοχών της Ισπανίας
– έργα για σόλο κιθάρα του Francisco T?rrega και του Jos? Broca
– 6 τραγούδια από την συλλογή Tonadillas Al Estilo Antiguo του Enrique Granados.

H συλλογή των tonadillas σε στίχους του Perriquet είναι έντονα επηρεασμένη από την ζωή και την θεματολογία του Goya, όπως διακρίνουμε και από τους τίτλους των τραγουδιών La maja de Goya, El majo timido, La maja dolorosa
Το τραγούδι La maja de Goya συνοδεύεται από αφήγηση που εξιστορεί την κωμική σκηνή, κατά την οποία ο απατημένος σύζυγος αναζητά την γυναίκα του στο σπίτι του Goya.

Η Ελένη Χρονοπούλου μελέτησε φλογέρα, πιάνο και θεωρητικά στις Βρυξέλλες από ηλικία 7 ετών και συμμετείχε σε όπερες και ηχογραφήσεις του παιδικού χορωδιακού συνόλου “Da Capo 2000” ως χορωδός και σολίστ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Τέχνες του Ζωντανού Θεάματος (Master Europ?en en Arts du Spectacle Vivant) από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (2007) και τελειόφοιτος μονωδίας στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στην τάξη της σοπράνο Μαρίνας Βουλογιάννη με την οποία μελετά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συμμετείχε ως χορωδός στις όπερες Cosi Fan Tutte, W.A. Mozart (Νοέμβριος του 2006) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Die Fledermaus, J. Strauss (Φεβρουάριος του 2007) στην Όπερα Θεσσαλονίκης και σε μεγάλα συναυλιακά έργα όπως Te Deum, A. Bruckner (26/05/2006) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «Matthaus Passion, J.S. Bach (19/04/2006), Der Messias, G.F. Handel (ar. W-A Mozart) (23/12/2006) και Stabat Mater, Α. Dvorak (4/04/2007) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός προϊσταμένου και καλλιτεχνικής διεύθυνσης με πολλούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης όπως το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τη ΧΑΝΘ και την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (2004).

Ο Γιώργος Γούσιος ξεκίνησε σπουδές κλασικής κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Π. Μπουτόπουλο και Φώτη Μπαξέ. Κάτοχος Διπλώματος Σολίστ από το 1995 (τάξη Φώτη Μπαξέ), συνέχισε τις Μεταπτυχιακές σπουδές του στην Mουσική Ακαδημία “FranzLiszt” της Βαϊμάρης με καθηγητές τους G. Reichenbach και Pr. M. Rost από όπου αποφοίτησε με τον τίτλο Konzertdiplom (Richtung Gitarre). Από το 2004-09, σπούδασε στην τάξη ανώτερων θεωρητικών της συνθέτριας Ε. Κατέλη ( Πτυχία Αντίστιξης, Φυγής). Έχει διακριθεί στα Φεστιβάλ κιθάρας Βόλου και Κέρκυρας, όπου απέσπασε Β’ Βραβείο (1987) και Ειδικό Βραβείο (1999) αντίστοιχα, καθώς και ως φιναλίστ στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας στις Αρχάνες Κρήτης το 2000. Η πλούσια καλλιτεχνική του πορεία ως σολίστ ξεκίνησε το 1992 σε συνεργασία με τον συνθέτη Π. Θεοδώρου. Από τότε έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε Ελλάδα και Γερμανία (συμμετείχε στο 40ο Φεστιβάλ Δημητρίων το 2005 και στις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Ελληνοισπανικού Κέντρου Πολιτισμού “F.G.Lorca” που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2006). Στο ενεργητικό του έχει επίσης εκτός από ηχογραφήσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές και εμφανίσεις στην τηλεόραση, συμμετοχές σε συναυλίες μουσικής δωματίου συμπράττοντας με γνωστούς Έλληνες και ξένους σολίστ. Ο Γιώργος Γούσιος διδάσκει ως καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και στο Μουσικό Σχολείο Σερρών.