ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τέχνη και αστρονομία: Συνάντηση δύο κόσμων

18 Μαΐου 2018

Περιγραφή

Αστερισμοί, νεφελώματα και χάρτες του ουρανού αντικρίζονται με εικαστικές δημιουργίες, κι ένα νυχτερινό αστροπάρτι θα κορυφώσει τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στις 19.30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην εκδήλωση «Τέχνη και αστρονομία: Συνάντηση δύο κόσμων», ο εικαστικός καλλιτέχνης Απόστολος Κιλεσσόπουλος κι ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Ιωάννης Σειραδάκης συμμετέχουν σε έναν πρωτότυπο διάλογο επί σκηνής στο Τελλόγλειο επιχειρώντας να αναδείξουν τη δημιουργική συνέργεια ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη.

Η εκδήλωση πλαισιώνει την έκθεση «Της γης και τ’ ουρανού. Οι κόσμοι του Απόστολου Κιλεσσόπουλου», που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθούν σε οθόνη στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου έργα του Απόστολου Κιλεσσόπουλου από τις σειρές «Κοσμικά τοπία», «Νεφελώματα», «Fractals», «Πανσπερμία», «Σπείρες». Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν συγχρόνως με φωτογραφίες γαλαξιών, νεφελωμάτων, αστερισμών και άλλες εκπληκτικής ομορφιάς εικόνες του ουράνιου στερεώματος που επέλεξε ο καθηγητής Αστροφυσικής Ιωάννης Σειραδάκης αντλώντας έμπνευση από την έκθεση του Απόστολου Κιλεσσόπουλου. Ο δημιουργός των έργων τέχνης θα αναφερθεί στο καθένα από αυτά και τις πηγές της έμπνευσής του, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σειραδάκης θα ταξιδέψει το κοινό στο αχανές σύμπαν.

Και αστροπάρτι

Αμέσως μετά τον διάλογο των δύο προσκεκλημένων ομιλητών θα γίνει το αστροπάρτι: το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον ουράνιο θόλο και τους ορατούς αστερισμούς με τα τηλεσκόπια των μελών του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, που θα έχουν τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Τελλογλείου. Στο πάρτι θα συμπράξει το Ανφάν Γκατέ, που ξεκινά την καλοκαιρινή του διαδρομή ως Ανφάν Γκατέ – Guadelupe στον υπαίθριο χώρο του Τελλογλείου.

Η 18η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2018 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Την ημέρα αυτή το Τελλόγλειο θα είναι ανοιχτό από τις 09.00 έως τις 23.00 με ελεύθερη είσοδο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί δωρεάν σε όλες τις εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο. Θα γίνουν δύο ξεναγήσεις, στις 12.00 – 13.00 και στις 18.00 – 19.00.

Έναρξη
18/05/2018
Έναρξη
18/05/2018