Περιγραφή
Οι τελευταίες ξεναγήσεις στις εκθέσεις «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων», «Το ’21 των Συλλεκτών» & «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821» θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 στις 11.30 και στις 12.30, καθώς την ίδια μέρα πέφτει η αυλαία των μεγάλων αυτών διοργανώσεων κλείνοντας τον κύκλο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου κα Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά θα ξεναγήσει στην έκθεση «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων», οι υπόλοιπες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από συνεργάτες του Ιδρύματος.
«Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων»: Θέμα της έκθεσης είναι ο ρόλος των συμβόλων στην πολιτική και τέχνη, η επίδραση της αρχαιότητας στην εικόνα της Ελληνικής επανάστασης και στο Φιλελληνικό κίνημα: οι μορφές του Ναπολέοντα και του Μπότσαρη διασταυρώνονται με αυτές του Λεωνίδα και του Μ. Αλεξάνδρου. Στην έκθεση αυτή οι πίνακες του Delacroix, του Lipparini, το θέμα του θανάτου του Μπότσαρη, καθώς και δύο άγνωστα χειρόγραφα για μια εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ήπειρο, που δεν έγινε ποτέ, ή για τον Αλή Πασά και τη δράση του, είναι τα σημαντικότερα μεταξύ άλλων έργα και τεκμήρια που εκτίθενται στο Τελλόγλειο, σε λιγότερο γνωστά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας ιδιαίτερες (άγνωστες) πτυχές στην ελληνογαλλική ιστορία.
«Το ΄21 των Συλλεκτών»: Πολλά συλλεκτικά αντικείμενα έχουν καίρια σημασία για το ιστόρημα και των δύο εκθέσεων, για την απεικόνιση προσώπων και γεγονότων της Επανάστασης: πίνακες, πιάτα, ρολόγια, πορσελάνες κ.α. με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, Αλή Πασά, Μπότσαρη, Delacroix κ.ά. Τα εκθέματα οπτικοποιούν την ‘ατμόσφαιρα’ των γεγονότων, την απήχησή τους στο κοινό της εποχής, πολλαπλασιάζοντας, επεκτείνοντας και πλουτίζοντας την εικόνα των συμβόλων σε κοινά θέματα, συνδέοντας -συχνά συμπληρωματικά- την αφήγηση και στις δύο εκθέσεις. Τα φιλελληνικά αντικείμενα γίνονται δημοφιλή στη μέση αστική τάξη –κι όχι μόνο- γεγονός που επιτρέπει τη μαζική παραγωγή τους. Επιπλέον, η απεικόνιση ηρώων και ιστορικών γεγονότων του 1821 στη λαϊκή τέχνη, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωσε της νεοελληνικής ταυτότητας και πολιτισμού μας.
«Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821»: Πρόκειται για έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων, τα οποία κατασκεύασε με μεράκι, αριστοτεχνική μαεστρία και πιστή ακρίβεια ο Βολιώτης Αντώνης Τζούμας από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα κι άλλα υλικά. Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, αποσκοπεί να αναδείξει τον ρόλο της ελληνικής ναυτικής παράδοσης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία μέσα από ομοιώματα ιστορικών σκαφών, που πρωτοστάτησαν στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου (Αγγλική, Γαλλική και Ρωσική Ναυαρχίδα) ή στην άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα (Αγγλική φρεγάτα Warspite). Ξεχωρίζει το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο, η Καρτερία, που με κυβερνήτη τον Βρετανό φιλέλληνα Frank Abney Hastings, πήρε μέρος σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις. Επίσης, παρουσιάζονται διάφοροι τύποι πλοίων της περιόδου όπως γαλεάσσα, σακολέβα και σεμπέκο. Τα ομοιώματα των πλοίων γίνονται αφετηρία της ιστορικής αφήγησης, γύρω από τις σπουδαίες συγκρούσεις στη θάλασσα και τους πρωταγωνιστές τους.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310-247111: Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σαββατοκύριακο 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.
Εισιτήριο εισόδου: 5€ (ολόκληρο), 2,5€ (μειωμένο), με το ίδιο εισιτήριο παρακολουθείτε και την ξενάγηση. Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια.
Οι επισκέπτες του Μουσείου, θα πρέπει να επιδεικνύουν στην υποδοχή του Ιδρύματος: α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω. Υποχρεωτική είναι η επίδειξη αποτελεσμάτων ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την είσοδο στον χώρο.
Οι ανήλικοι επισκέπτες από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο.
Παρακαλούμε για την άφιξή σας στον χώρο του Μουσείου λίγη ώρα νωρίτερα της ξενάγησης ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.