Περιγραφή
Την Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις εκθέσεις «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη», «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821», από την επιμελήτρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Δρ. Χριστίνα Τσαγκάλια.
Στο ισόγειο του Τελλογλείου Ιδρύματος φιλοξενείται αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000), όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο του έργου της μέσα από περισσότερα από 180 δημιουργίες, που την καταξίωσαν διεθνώς. Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της.
Στον α’ όροφο η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το Τελλόγλειο Ίδρυμα και τη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης Α.Π.Θ. Παρουσιάζονται πολύτιμοι θησαυροί του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, αλλά και της συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου, όπως έγγραφα, έργα τέχνης, αλλά και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών της Επανάστασης. Ξεχωρίζουν το ακρόπρωρο του πλοίου Άρης και το σηματολόγιο του Ανδρέα Μιαούλη, το καριοφίλι του Κολοκοτρώνη, το γιαταγάνι του Καραϊσκάκη, η πιστόλα του Διάκου, ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη, αλλά και η Χάρτα του Ρήγα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Μακεδονίας. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, για την υλοποίηση του διαδραστικού εκθέματος της Χάρτας του Ρήγα.
Η έκθεση «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» φιλοξενείται στον β’ όροφο και είναι μια συνεργασία της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821 με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Παρουσιάζει τεκμήρια από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Μέσα από 56 έργα (λιθογραφίες, επιζωγραφισμένες λιθογραφίες και χαρακτικά), που βασίζονται σε πίνακες των Karl Krazeisen, Peter von Hess κ.ά., ξεδιπλώνονται πτυχές του Αγώνα, μέσα από τη ματιά καλλιτεχνών, που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους. Η σχεδιαστική δεξιοτεχνία συναντά την ιστορική αφήγηση κι ο θαυμασμός την εξιδανίκευση και τον αφηρωισμό των προσώπων, που ηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης.
Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση αρκεί το εισιτήριο εισόδου: 5 ευρώ ολόκληρο και 2,5 ευρώ μειωμένο.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ: 2310247111 (Τρίτη 11.00-14.00, Τετάρτη, 19.00-22.00, Πέμπτη 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Παρασκευή 19.00-22.00, Σάββατο & Κυριακή 11.00-14.00, Δευτέρα κλειστά).