ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ξενάγηση στην έκθεση Ευρώπη και Ελληνικοί μύθοι: 16ος-19ος αιώνας

27 Ιανουαρίου 2013

Περιγραφή

Τέσσερις επιπλέον ανοιχτές ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στο Τελλόγλειο στην έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αι.», η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 82 έργα τέχνης από το Μουσείου του Λούβρου. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 16 και 23 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, καθώς και στις 20 και 27 του τρέχοντος μηνός, στις 12 το μεσημέρι. Οι επιμελητές της έκθεσης, η Καθηγήτρια ΑΠΘ – Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, ο Δρ Παναγιώτης Μπίκας και η Αρχαιολόγος Χριστίνα Τσαγκάλια, αλλά και οι συνεργάτες τους, θα ξεναγούν τους επισκέπτες στα μοναδικά εκθέματα που προέρχονται από το Μουσείο του Παρισιού, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση, η οποία είναι μέρος της σπονδυλωτής πενταπλής διοργάνωσης της Κίνησης των 5 Μουσείων της πόλης υπό το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», καταγράφει σημαντική επισκεψιμότητα και μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από το χώρο της εκπαίδευσης. Σημειώνεται πως στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση και εξής. Μέσα από την αξιοποίηση των γραπτών πηγών που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως η Αφροδίτη Medici,  ο Απόλλων Μπελβεντέρε κ.α., έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου.​

​Στα έργα της έκθεσης του Τελλογλείου διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσει και μεταλλάσσει περιεχόμενο και μορφή σε νέες προτάσεις έκφρασης. Φυσικά αυτοί που κερδίζουν από αυτόν το γόνιμο διάλογο είναι οι μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Ραφαήλ, o Annibale Carracci, o Tiziano, o Rembrandt, o Rubens και ο Ingres, και πολλοί άλλοι, έργα των οποίων μπορεί να θαυμάσει από κοντά ο επισκέπτης στο Τελλόγλειο.

Κι ένα διαφορετικό πακέτο

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι 16ος – 19ος αι.», το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών παρουσιάζει μια δωρεάν καινοτόμο δράση, η οποία αφορά τις οικογένειες που επισκέπτονται την έκθεση. Κάθε οικογένεια έχει τη δυνατότητα να παραλάβει από την υποδοχή ένα πακέτο ειδικά σχεδιασμένο, με σκοπό οι γονείς και τα παιδιά να ανακαλύψουν μαζί τα έργα της έκθεσης.

Σκοπός της δράσης είναι, μέσω των δραστηριοτήτων που περιέχονται στο πακέτο, να περιηγηθούν οι επισκέπτες στην έκθεση και να ανακαλύψουν τους καλλιτέχνες, τα έργα και τους μύθους που κρύβονται πίσω από αυτά, μέσα από παιχνίδια και γρίφους. Γονείς και παιδιά, μικροί και μεγάλοι… εξερευνητές ξεναγούνται παίζοντας όμως στον κόσμο των ελληνικών μύθων και της τέχνης σπουδαίων ευρωπαίων καλλιτεχνών.

Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ, υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια και ισχύουν πολλές ατέλειες.

Έναρξη
27/01/2013
Έναρξη
27/01/2013