ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Aγνή & Μιχάλης Κατζουράκης: Incontri – Συναντήσεις

04 Οκτωβρίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024

Περιγραφή

Μετά την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επανέρχεται σε αυτή την παράδοση με τους Μιχάλη Κατζουράκη και Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη.

Ένα ζευγάρι καλλιτεχνών με έμφαση στην γεωμετρική και την εννοιολογική τέχνη, παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο από τις 4 Οκτωβρίου 2023 ως τις 10 Ιανουαρίου 2024. Το έργο τους, είναι χαρακτηριστικό της γενιάς του ’60 και αποτέλεσε ορόσημο για την εξέλιξη της γραφιστικής τέχνης στην Ελλάδα. Τα παιδιά που θα ξεναγηθούν στην έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έννοιες όπως η αφαίρεση κι ο μινιμαλισμός, να μαγευτούν από την ποικιλία υλικών και τεχνικών στο έργο του Μιχάλη Κατζουράκη, να ταξιδέψουν στον ρυθμό των εικόνων του και να παρατηρήσουν την ένταση των γραμμών του.

Η Αγνή Κατζουράκη, ανήκει κι αυτή στον χώρο της γραφιστικής, με ιδιαίτερη αγάπη στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Αυτοδίδακτη, ασχολήθηκε κι αυτή με την εικαστική παραγωγή. Την ενδιαφέρουν θέματα όπως η φθορά του χρόνου και επιλέγει τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα ως βασικό δομικό στοιχείο των πολύπλοκων συνθέσεών της. Τα παιδιά, θα εξερευνήσουν τις πυκνές συνθέσεις της και θα μοιραστούν τους προβληματισμούς τους.

«Καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ευγενικές φυσιογνωμίες σπάνιας ποιότητας, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, εκλεκτοί φορείς της απροσποίητης σεμνότητας, γνωρίζουν από πολύ νωρίς πώς να εκφράζονται χωρίς τα περιττά και τα ανούσια, πέτυχαν με το σύνολο της εικαστικής τους κατάθεσης να προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και να μεταπλάσουν με καθαρά προσωπικό κώδικα τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες σε αέναη ομορφιά, σε παντοτινό όραμα ζωής», γράφει η Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού στην έκδοση της έκθεσης.

«Δύο διαφορετικά δέντρα -αλλά μία ιδέα: η φύση, η μητέρα γη- ενώνουν τους δύο καλλιτέχνες. Δύο άνθρωποι, συνοδοιπόροι στη ζωή για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δίνουν έτσι τα χέρια και γίνονται σάρκα μία», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής. Πιστεύοντας ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική και άμεση σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το δυνατόν συντομότερο για την επίσκεψή σας, ώστε να καθορίσουμε το πρόγραμμα μας και να διευκολύνουμε τις ανάγκες σας.

Πιστεύοντας ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική και άμεση σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το δυνατόν συντομότερο για την επίσκεψή σας, ώστε να καθορίσουμε το πρόγραμμα μας και να διευκολύνουμε τις ανάγκες σας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας και στα 3 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε δίωρο μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα που καλύπτει αναλυτικότερα δυο εκθέσεις του μουσείου. Κάθε ξενάγηση, συνοδεύεται και από μικρής διάρκειας βιωματικής δράσης εικαστικού περιεχομένου, με έμπνευση από την εκάστοτε έκθεση. Τα υλικά, τα καλύπτει το Τελλόγλειο, εκτός αν χρειαστεί προσαρμογή της δράσης, έπειτα από συνεννόηση με τον/τους εκπαιδευτικούς.
  • Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου από τους μμαθητές και να το παραδίδουν στον αρμόδιο υπάλληλο του Ιδρύματος (μετρητά ή POS).
  • Ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε κάθε ομάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 25. Κάθε σχολική ομάδα θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τους εκπαιδευτικούς, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης. Οι σχολικές ομάδες δεν παραμένουν στους εκθεσιακούς χώρους ή στον προαύλιο χώρο, χωρίς την εποπτεία των συνοδών εκπαιδευτικών.
  • Για την εύρυθμη λειτουργία της ξενάγησης, οι σχολικές ομάδες θα πρέπει να είναι συνεπείς με τη συμφωνημένη ώρα του προγράμματος και να βρίσκονται στο χώρο υποδοχής τουλάχιστον 5’ πριν την έναρξή της. Πιθανή καθυστέρηση δε συνεπάγεται παράταση του χρόνου διεξαγωγής της.
  • Το Ίδρυμα δεν διαθέτει κυλικείο. Η κατανάλωση σνακ απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων παρά μόνο πριν και μετά τη διεξαγωγή τους, στον προαύλιο χώρο.
  • Το Ίδρυμα δεν διαθέτει χώρο parking. Τα σχολικά λεωφορεία έχουν χώρο προσωρινής στάθμευσης επί της Αγίου Δημητρίου, μπροστά στην είσοδο του ιδρύματος.
  • Παρακαλείται ο/η υπεύθυνος/η επικοινωνίας του σχολείου, να ενημερώσει έγκαιρα το Ίδρυμα σε περίπτωση ακύρωσης ή/και τροποποίησης της επίσκεψης, καθώς επίσης και σε περίπτωση μμεγάλης απόκλισης του αριθμού των μαθητών.
  • Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00-14.00 & Τετάρτη: 09.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00.
  • Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Δευτέρα–Παρασκευή 08.30-16.30).

Σας περιμένουμε,
Με εκτίμηση,
Μπουντουρέλη Ελένη Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Έναρξη
04/10/2023
Λήξη
10/01/2024