ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Διαδικτυακά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα ξεναγήσεων

13 Οκτωβρίου 2021 - 24 Ιουνίου 2022

Περιγραφή

Τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα αποσκοπούν στην διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών, στην καλλιέργεια της αισθητικής, μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας και στην βιωματική εμπειρία που οδηγεί σε ελευθερία έκφρασης. Σχεδιάζονται έχοντας ως βάση τις αρχές της βιωματικής μάθησης και απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο μας, από τις 13 Οκτωβρίου 2021 μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς θα ταξιδεύουμε ψηφιακά μαζί, στις πολύ επιτυχημένες εκθέσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος, με ειδικά μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην επανέκθεση των παιδιών στο μουσειακό περιβάλλον και την εξοικείωσή τους με την τέχνη.

Παρακάτω, θα βρείτε μια μικρή περιγραφή των διαθέσιμων εκθέσεων προς online περιήγηση, πάνω στις οποίες βασίζονται τα νέα διαδικτυακά προγράμματα.

1. Έκθεση: Ιωάννα-Govanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη

Πρόγραμμα: Ο μαγικός κόσμος της Ιωάννας Σπητέρη.
Ηλικίες: Προσχολική, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο
Διάρκεια: περίπου 90 λεπτά
Κόστος:  35 ευρώ (ανά τμήμα/πρόγραμμα)

Περιγραφή: H αναδρομική έκθεση της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη οργανώνεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική της έκθεση στην Ελλάδα και παρουσιάζει για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της στο κοινό με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.

Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της.

Τα παιδιά, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο της εξαιρετικής γλύπτριας και να ταξιδέψουν μαζί μας από την Αθήνα, στην Βενετία κι έπειτα στο Παρίσι, ανακαλύπτοντας τις φάσεις της παραγωγικής της διαδικασίας, εντοπίζοντας τις διαφορές στα γλυπτά της έκθεσης. Τα πολύχρωμα γεωμετρικά γλυπτά, μας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά έννοιες όπως το θετικό-αρνητικό στην τέχνη, την αφαίρεση, τον κυβισμό και τον εξπρεσιονισμό.

Τέλος, τα παιδιά θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν την σημασία του χώρου στην γλυπτική και να ενεργοποιήσουν την παρατηρητικότητά τους, εντοπίζοντας έργα δημόσιας γλυπτικής στην πόλη που ζουν.

*Παρακαλώ σημειώστε πως όταν επιτραπεί η είσοδος στο μουσείο, τα προγράμματα θα είναι διαθέσιμα και εκ του σύνεγγυς κατόπιν ραντεβού, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόσληψη ενάντια στον COVΙD-19. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων και στο ίδρυμα, απαιτείται τηλεφωνική συνεννόηση για ραντεβού.

 

2. Έκθεση: Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Ηλικίες: Προσχολική, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο (ενδείκνυται για παιδιά 12+, αλλά προσαρμόζεται σε κάθε βαθμίδα)
Διάρκεια: περίπου 90 λεπτά
Κόστος:  35 ευρώ (ανά τμήμα/πρόγραμμα)

Περιγραφή:  Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας ιστορική έκθεση που ως θεματική της έχει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τα μάτια των στρατιωτών του πολυεθνικού στρατιού που έζησε στη Θεσσαλονίκη εν αναμονή για τη μάχη. Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Σέρβοι, Έλληνες, Ινδοκινέζοι, Ζουάβοι ενσωματώθηκαν (1915-1918) σε μια κοινωνία με ήδη έντονο το πολυεθνικό στοιχείο, καθώς κατοικούσαν ήδη Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ελληνορθόδοξοι, Τσιγγάνοι στην περιοχή. Μια Θεσσαλονίκη λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό αποτυπωμένη σε υπέροχες ακουαρέλες και σχέδια με σινική μελάνι από τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες ζωγράφους/στρατιώτες.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη και διαθεματική έκθεση του 2018, επιστρέφει διαδικτυακά και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναγνωρίσουν την ποικιλομορφία των εθνοτήτων που ζούσαν στη πόλη κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πολιτισμικό υπόβαθρο της καθεμίας καθώς επίσης και τις σχέσεις που ανέπτυξε η Στρατιά της Ανατολής με την αρχαιολογία, την τοπιογραφία και τους ανθρώπους της πόλης μας.

Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, παρατηρούν τις θεματικές ενότητες της έκθεσης και σχολιάζουν τα αίτια, τις αφορμές και την κατανομή των δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συζητώντας και αναλύοντας επιλεγμένα έργα της έκθεσης, μπορούν να υποθέσουν και να δημιουργήσουν αφηγήσεις για την ζωή των ξένων στρατιωτών στην Θεσσαλονίκη του 1917. Τέλος, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη μέσα από τις ακουαρέλες και τις καρτ-ποστάλ των στρατιωτών και να εξοικειωθούν με το πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό χαρακτήρα της περιόδου αυτής.

 

3. Έκθεση: Ένας Αρκούδος μια φορά: Από το Μπενάκη…στο Τελλόγλειο

Ηλικίες: Προσχολική, ως Ε’ Δημοτικού
Διάρκεια: περίπου 90 λεπτά
Κόστος:  35 ευρώ (ανά τμήμα/πρόγραμμα) Περιγραφή:  

Ο αγαπημένος μας Αρκούδος θα είναι και πάλι κοντά σας, αυτή τη φορά διαδικτυακά και θα σας ξεναγήσει στην μαγική έκθεσή του.

Ο καφέ Αρκούδος από το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου «Ένας Αρκούδος μια φορά» σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, σε μία έκθεση η οποία ζωντανεύει τριάντα περίπου παιχνίδια από το υπέροχο αυτό βιβλίο σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή.

Οι μικροί μας φίλοι, θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση, να γνωρίσουν την ιστορία του Αρκούδου, να δουν παιχνίδια από το παρελθόν και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές με τα σύγχρονα αγαπημένα τους παιχνίδι, να συζητήσουν για θέματα όπως η ανακύκλωση και η επανάχρηση των παιχνιδιών και να γνωρίσουν την ιστορία της έννοιας μουσειακή συλλογή.   Τέλος, θα υπάρχει χρόνος για μια μικρή κατασκευή με πολύ απλά υλικά, ακολουθώντας τις οδηγίες της μουσειοπαιδαγωγού. Τα υλικά που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα είναι τα εξής: 2 πολύχρωμα χαρτόνια της επιλογής σας, μαρκαδόροι-κηρομπογιές, ψαλίδι- κόλλα στικ και καφέ γκοφρέ χαρτί.

 

4. Έκθεση:  Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας

Ηλικίες:   Προσχολική, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο
Διάρκεια: περίπου 90 λεπτά
Κόστος:  35 ευρώ (ανά τμήμα/πρόγραμμα) Περιγραφή:

Η έκθεση παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του (π. 70 έργα) τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων (10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα). O Finotti (γεννήθηκε στη Verona το 1939) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες με έργο αντίστοιχο της κατηγορίας ενός Giacometti, Miro ή Dali, μιας ομάδας καλλιτεχνών του 20ού αιώνα η οποία έχει επηρεάσει και θα επηρεάζει τη σύγχρονη γλυπτική ως έκφραση, τεχνική και τολμηρή διατύπωση. Ανακάλυψη του Ιόλα από το 1972, εκθέτει στη γκαλερί του στο Μιλάνο και στη Νέα Υόρκη παράλληλα σχεδόν με άλλες επιλογές του, όπως τον Τάκι, αλλά και τους Matta, De Chirico, Magritte κ.ά.   Ο Finotti έχει αναλάβει μεγάλες παραγγελίες έργων στην Ιταλία, στη Verona, Padova, ιδιαίτερα όταν ανέλαβε να εκτελέσει τον γλυπτό διάκοσμο για το επιτύμβιο του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (2001).  To 1976 συμμετείχε στην έκθεση “il Bronzetto Italiano” στη Ρώμη, η οποία ταξίδεψε στη Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία. Έχει εκθέσει ατομικά αλλά και σε σημαντικές ομαδικές στη Biennale Βενετίας, Buenos Aires, Montevideo, Rio de Janeiro, San Paolo/Brasil, Osaka, Tokio, Hong Kong, Βερολίνο, Lugano, Νέα Υόρκη, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Λονδίνο κ.α. Στο Τελλόγλειο τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της δεξιοτεχνικής τεχνικής του στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρας, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε έργο του, να παρατηρήσουν την δεξιοτεχνία του γλύπτη και την πλαστικότητα του μαρμάρου. Θα αποκτήσουν γνώση για την διαδικασία εξόρυξης του μαρμάρου και θα κάνουν νοηματικές συνδέσεις με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, τους Θεούς της Αιγύπτου, τον Πόλεμο του Κόλπου, τον παγωμένο άντρα Ότσι, τον γιο του Τζέκινς Χαν κ.α.

Οι μικρότεροι φίλοι μας, θα γνωρίσουν το έργο του μέσα από μικρές αφηγήσεις που κρύβουν σκύλους, μεταμορφωμένες χελώνες και σπαράγγια, κρυμμένα αυγά και φωλιές!

 

Μετά από συνεννόηση, μπορεί να γίνει επιλογή συγκεκριμένης θεματικής ενότητας και μικρής βιωματικής δράσης, εικαστικού περιεχομένου. 

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, από τις 11 ως τις 14.00. 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο  2310 99 16 14 (Δευτέρα –Παρασκευή 09:00-

14.00).

Έναρξη
13/10/2021
Λήξη
24/06/2022