ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εργαστήριο Χορού “ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ” – SELAS DANCE COMPANY

19 Οκτωβρίου 2022

Περιγραφή

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορού καθώς και σε άτομα τα οποία ασχολούνται με τον χορό. Μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μεθοδολογία δημιουργίας του έργου «Αφηρημένη». Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει βιωματική εξερεύνηση σε σχέση με τη δημιουργικότητα και τα καλλιτεχνικά εργαλεία τα οποία αποτέλεσαν τη μέθοδο δημιουργίας και ανάπτυξης της αρχικής ιδέας έχοντας ως αφόρμηση ένα πίνακα. Το εργαστήριο υλοποιείται με ζωντανή μουσική.

Διάρκεια εργαστηρίου 3 ώρες με ενδιάμεσο διάλειμμα και συζήτηση.

Χώρος: Εκθεσιακός Τελλογλείου Ιδρύματος
Ημερομηνία: 19 Οκτωβρίου
Ώρα: 18:00-21:00

Εισιτήριο: 5 ευρώ

**Οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα για κίνηση και να έχουν μαζί τους κάλτσες.

Έρευνα & Χορογραφία: Μαρία Καμπέρη
Δραματουργία: Ειρήνη Ανδρέου
Χορεύτρια: Παναγιώτα Νικολάου
Δημιουργία Σκηνικού: Γιώργος Χατζηχρίστου
Μουσικοί: Δημήτρης Γιασεμίδης, Νατάσα Χατζηανδρέου
Costume Design: Filep Motwary
Παραγωγή: Selas Dance Company

SELAS DANCE COMPANY
Η ομάδα δημιουργήθηκε από την Μαρία Καμπέρη το 2005. Σκοπός της ίδρυσης της ομάδας, είναι η έρευνα και η μετάδοση ιδεών γύρω από τομείς που αφορούν στην κίνηση και στην ενσωμάτωση, την αλληλεπίδραση και τη σχέση με άλλες μορφές τέχνης όπως μουσική, εικαστικά και θέατρο. Έργα της ομάδας υποστηρίχθηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες: Πρόγραμμα Πολιτισμός, Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης του Υ.Π.Π.Α.Ν, από τον Οργανισμό Νεολαίας καθώς και από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης του Τομέα Σύγχρονου Χορού ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ.

Η ομάδα Σέλας ενεργοποιείται στον τομέα δημιουργίας και υλοποίησης Φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, από το 2017 μέχρι το 2020 διοργάνωσε το θεματικό Φεστιβάλ ΟΜΟΥ το οποίο πραγματοποιείται στο Όμοδος ως side specific event και συμπεριλαμβάνει καλλιτεχνικές δράσεις, παραστάσεις σύγχρονου χορού, ερευνητικά  προγράμματα φιλοξενίας και εργαστήρια.

Επίσης, η ομάδα καινοτομεί και δραστηριοποιείται στην έρευνα και παρουσίαση έργων διαδραστικού χαρακτήρα με στόχο την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για την τέχνη του χορού ως δημιουργική κίνηση του νεανικού και παιδικού κοινού. Τα συγκεκριμένα έργα της παιδικής σκηνής της ομάδας έχουν επίσης εγκριθεί από την Επιτροπή Θεάματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως κατάλληλα για παρουσίαση σε Σχολεία.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται γύρω από τις παραστάσεις στα Μουσεία με συνεργασίες με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, με το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης για την πραγμάτωση δράσεων, παραστάσεων και διαλέξεων.

Έργα της ομάδας:

  • Αφηρημένη (2022)
  • KOKONES (2021)
  • Μες στους εφτά πλανήτες (2021)
  • Ανεράδων Ονειρέματα (2020)
  • International Music Day Performance ( 2020 διαδικτυακή παράσταση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας)
  • Menage a Trois (2012)
  • Now You Can See Me… Do You Want to? (2011)
  • Rules (2011)
  • Psyche (2010)
  • You Step On Me (2010)
  • Only Takes 45’’ (2009)
  • Poly Magoo (2006)
  • Baby Blues (2005)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • ΟΜΟΥ 1 (2017)
  • ΟΜΟΥ 2 (2018)
  • ΟΜΟΥ 3 (2019) «Πρέπει σου»
  • ΟΜΟΥ4 (2020) «Το σώμα του χωριού»

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  • Διαδραστικό Παιδικό Χοροθέατρο «Το Σκάω» (2012-2013) – Εγκεκριμένο από την Επιτροπή Θεάματος
  • Διαδραστικό Παιδικό Χοροθέατρο «Μαγική Αυλή» (2013-2014) – Εγκεκριμένο από την Επιτροπή Θεάματος
  • Διαθεματικό Εργαστήρι Δημιουργικής Κίνησης «Βαλίτσα» (2015 -….) – Εγκεκριμένο από την Επιτροπή Θεάματος

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στέγη Χορού Λευκωσίας, Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού,  Λεβέντειος Πινακοθήκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου,  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, Σύνδεσμος Γυναικών Κυθρέας, CCRSM, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, No Body Dance Festival, Dance Gate Lefkosia. Contemporary Dance Festival Amman, Jordan National Gallery of Fine Arts, Cyprus Embassy of Jordan.

Creative Director, Choreographer: Maria Kamberis www.mariakamberis.com.cy

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΣΕΜΙΔΗΣ
Μετά τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ασχολήθηκε με το φλάουτο, ο Γιασεμίδης εργάστηκε ως φλαουτίστας και τρομπονίστας σε διάφορα σύνολα, όπως το Anglia Sinfonia, το ARU Big Band, την Grand UnionOrchestra, καθώς και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο Αμπού Ντάμπι εργάστηκε ως καθηγητής πνευστών στα Aldar International Schools του Αμπού Ντάμπι, ενώ έχει διδάξει φλάουτο σε Ελλάδα, Λίβανο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σήμερα είναι καθηγητής φλάουτου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και σε Μουσικά Λύκεια του νησιού. Επιπλέον είναι ενεργός καλλιτέχνης της κλασικής, folk και πειραματικής μουσικής σκηνής της Κύπρου. Είναι επίσης μέλος του πολυβραβευμένου γκρουπ Monsieur Doumani, που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της Κύπρου διεθνώς, με συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Κούβα και την Ινδία. Μέσω των Monsieur Doumani ο Γιασεμίδης παρουσιάζει μια καινοτόμο και πρωτοφανή χρήση των πνευστών οργάνων στην κυπριακή μουσική.

ΝΑΤΑΣΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ
Η Νατάσα Χατζηανδρέου σπούδασε στο Royal Northern College of Music, από όπου αποφοίτησε με διάκριση. Είναι κάτοχος των πτυχiωv Bachelor’s kαι Master’s in Music στην εκτέλεση κρουστών οργάvων.

To 2012 και το 2015 έγινε δεκτή στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Ρώμη) όπου ειδικεύτηκε στο ορχηστρικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση τουEdoardo Albino Giachino. Η κα. Χατζηανδρέου είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί σε μερικά από τα πιο φημισμένα θέατρα της Αγγλίας, όπως το Royal Festival Hall του Λovδίνoυ, το Bridgewater Hall του Μάντσεστερ και τo Liverpool Philharmonic Hall oToΛίβερπουλ, καθώς επίσης και σε συναυλίες σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Πολωνία. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Accademia Nazionale di SantaCecilia, SinfoniaJuventus, Royal Liverpool Philharmonic Choir kαl BBC Singers. Είναι τακτική συνεργάτιδα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Ως καθηγήτρια κρουστών διδάσκει στα Μουσικά Σχολεία Κύπρου, στη Μουσική Σχολή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου καθώς και στο Sistema Cyprus.Eίναl ιδρυτικό μέλος του Πολιτστικού Οργανισμού Arts Embrace και μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου Τρίο Οστινάτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η Παναγιώτα Νικολάου είναι επαγγελματίας χορεύτρια και χοροδιδάσκαλος από την Κύπρο, Κατά την διάρκεια αλλά και μετά τις σπουδές της παρακολουθούσε σεμινάρια χορού στα Χανιά, Βαρκελώνη, Μάλτα, Άμστερνταμ, Μαδρίτη. Από το 2018-2022 δούλεψε με καταξιωμένους καλλιτέχνες για χορογραφίες σε φεστιβάλ σύγχρονου χορού τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έλαβε συμμετοχή σε χορογραφίες της Μαρίας Κασάπης όπως, η ‘Ουσία’, η ‘Δύση’ στο NobodyDance Festival, το ‘Ο’ στο Dance House της Λευκωσίας και ‘Το χωρκόν μου’ στην Πλατφόρμα Σύγχρονης χορογραφίας στην Κύπρο. Στην συνέχεια έλαβε συμμετοχή στις παραστάσεις ‘5 2 1 Δράσεις Β΄ Τριμήνου, Δωμάτια’ του Φώτη Νικολάου. Επιπρόσθετα, ήταν μέρος στο ‘The Speaker’ for Art your service της Λίας Χαράκη στο φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ.  Η Παναγιώτα παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια του Jose Agudo  τα οποία είναι βασισμένα στο φλαμένγκο, kathak  και σύγχρονο χορό, έλαβε συμμετοχή στην παρουσίαση του ρεπερτορίου ‘Carmen’  του Jose Agudo στο Dance Days Chania. Ακολούθως, συνεργάστηκε σε αρκετές χορογραφίες της χορογράφου Μαρία Καμπέρη ως χορεύτρια, όπως οι «ΚΟΚΟΝΕΣ»  στο φεστιβάλ ‘ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ’, χόρεψε στην διεθνή ημέρα μουσικής  στην Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία και τέλος παρουσίασε σε σόλο παράσταση την  «Αφηρημένη» στην Λεβέντειο Πινακοθήκη στην Κύπρο αλλά και στο National Gallery of fine arts στην Ιορδανία στο Αμμαν.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΠΕΡΗ
H Μαρία Καμπέρη είναι χοροπαιδαγωγός και χορογράφος. Κατέχει  Μάστερ στις Επιστήμες της Αγωγής (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Bachelor of Arts in Dance Education (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Είναι ιδρύτρια, καλλιτεχνική διευθύντρια, χορογράφος και παραγωγός  της επαγγελματικής ομάδας σύγχρονου χορού, χοροθεάτρου και έρευνας Selas Dance Company. Τα έργα-παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ όπως Πλατφόρμα, No Body, Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, Πρόγραμμα Τερψιχόρη και σε Επιστημονικά Συνέδρια όπως το CCRSM, ενώ έχει συμμετάσχει και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το ERASMUS + 4 For Silver Safety “Kendao” 2016 στη Σλοβακία. Τα έργα της ομάδας έχουν επιχορηγηθεί από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» και από τον ΟΝΕΚ. Μέσω της ομάδας, δημιουργεί και χορογραφεί χοροθέατρα διαδραστικού χαρακτήρα, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και δημοτικής ηλικίας, εγκεκριμένα από την Επιτροπή Θεάματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η ομάδα είναι μέλος του συμβουλίου της Στέγης Χορού Λευκωσίας και η ίδια πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης. Έχει δημιουργήσει το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΒΑΛΙΤΣΑ το οποίο διδάσκει στα παιδιά την Κυπριακή Παράδοση μέσα από τη δημιουργική κίνηση με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ταξιδεύει σε Σχολεία από το 2016 μέχρι και σήμερα, δίδοντας την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του χορού μέσα στο σχολικό πλαίσιο. Επίσης, η ίδια είναι η δημιουργός  του προγράμματος ΕΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ μέσω του οποίου σχεδιάζει και προσφέρει βιωματικά εργαστήρια συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς, με θέμα τη δημιουργική κίνηση στο σχολείο. Είναι επίσης  η δημιουργός του Φεστιβάλ ΟΜΟΥ το οποίο πραγματοποιείται στο χωριό Όμοδος από το 2017  και μεταξύ άλλων ενσωματώνει προγράμματα φιλοξενίας και έρευνας γύρω από εναλλακτικούς τρόπους ενσωμάτωσης της παράδοσης μέσω των τεχνών. Είναι η συντονίστρια και  η δημιουργός του καινοτόμου τμήματος χορού της Ιδιωτικής Σχολής Φόρουμ το οποίο έχει βραβευτεί στα EducationalLeaders Awards 2019-2020, στην κατηγορία «Εκπαιδευτικό Έργο- Τέχνες και Πολιτισμός, ο Χορός στην Εκπαίδευση».Είναι συνεργάτης/εκπαιδεύτρια σε προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου που αφορούν στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών γύρω από τη δημιουργική κίνηση στο σχολείο. Είναι ακαδημαϊκός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στον κλάδο Χορού από το 2018. Έχει συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο καισυγκεκριμένα με το Center of Excellence in Research & Innovation in Social Science, the Arts & Humanities SOCIEATH. Είναι συνεργάτης με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία όπου έχει δημιουργήσει δράσεις και ομιλίεςμε θέμα τις Τέχνες και τη Μουσειακή Αγωγή. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CCRSM και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σχολών Χορού. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στη Νέα Κίνηση για επιλογή έργων το 2021.Το ακαδημαϊκό της ενδιαφέρον εστιάζει στη δημιουργική κίνηση στην εκπαίδευση, στην ενσώματη μάθηση, στον αισθητικό γραμματισμό και στα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς. Το χορογραφικό της ενδιαφέρον, εστιάζει στην ανάπτυξη νεανικού κοινού και στους τρόπους αξιοποίησης της δημιουργικής κίνησης με σκοπό την κατανόηση του σύγχρονου χορού από θεατές. Την ενδιαφέρει επίσης η σύγχρονη ενσώματη απόδοση της Κυπριακής παράδοσης καθώς και η εξερεύνηση του Μουσειακού χώρου καθώς συνομιλεί με την κίνηση. Αυτή τη στιγμή ασχολείται με τη συγγραφή και την απόδοση του παραμυθιού ΑΝΕΡΑΔΩΝ ΟΝΕΙΡΕΜΑΤΑ ως ερευνητικό και καλλιτεχνικό πρότζεκτ παρουσιάζοντας εκδοχές του στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και στο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας  καθώς και με την επιμέλεια Ακαδημαϊκού Βιβλίου σε συνεργασία με την Unesco.

Έναρξη
19/10/2022
Λήξη
19/10/2022
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ
18.00-21.00
Family Time 4-7 ετών
:
:
Αγορά Συμμετοχής