ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Fake (f)or Real / Ψεύτικο για αληθινό;

02 Φεβρουαρίου 2024 - 16 Ιουνίου 2024

Περιγραφή

Η έκθεση, σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας των Βρυξελλών, παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Αποδεικνύει, επίσης, πως τελικά αποκαλύφθηκαν.

Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας. Περιλαμβάνονται αποσπάσματα ταινιών, διαδραστικά παιχνίδια και ομαδικά quiz γνώσεων.

Τα κίνητρα, οι στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι απατεώνες και οι πλαστογράφοι προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο «ψεύτικο», καθώς και οι στόχοι πίσω από την εξαπάτηση των άλλων, φαίνεται να είναι διαχρονική. Έτσι, η προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η παροχή υποδείξεων στους επισκέπτες για το πώς να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση σε αυτήν την εποχή είναι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο 2 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας και στα 4 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε δίωρο μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα που καλύπτει αναλυτικότερα δυο εκθέσεις του μουσείου. Κάθε ξενάγηση, συνοδεύεται και από μικρής διάρκειας βιωματικής δράσης εικαστικού περιεχομένου, με έμπνευση από την εκάστοτε έκθεση. Τα υλικά, τα καλύπτει το Τελλόγλειο, εκτός αν χρειαστεί προσαρμογή της δράσης, έπειτα από συνεννόηση με τον/τους εκπαιδευτικούς.
  • Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου από τους µμαθητές και να το παραδίδουν στον αρμόδιο υπάλληλο του Ιδρύματος (μετρητά ή POS).
  • Ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε κάθε ομάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 25. Κάθε σχολική ομάδα θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τους εκπαιδευτικούς, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης. Οι σχολικές ομάδες δεν παραμένουν στους εκθεσιακούς χώρους ή στον προαύλιο χώρο, χωρίς την εποπτεία των συνοδών εκπαιδευτικών.
  • Για την εύρυθμη λειτουργία της ξενάγησης, οι σχολικές ομάδες θα πρέπει να είναι συνεπείς µε τη συμφωνημένη ώρα του προγράµµατος και να βρίσκονται στο χώρο υποδοχής 5’ πριν την έναρξή της. Πιθανή καθυστέρηση δε συνεπάγεται παράταση του χρόνου διεξαγωγής της.
  • Το Ίδρυμα δεν διαθέτει κυλικείο. Η κατανάλωση σνακ απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων παρά µόνο πριν και µετά τη διεξαγωγή τους, στον προαύλιο χώρο.
  • Το Ίδρυμα δεν διαθέτει χώρο parking. Τα σχολικά λεωφορεία έχουν χώρο προσωρινής στάθμευσης επί της Αγίου Δημητρίου, μπροστά στην είσοδο του ιδρύματος.
  • Παρακαλείται ο/η υπεύθυνος/η επικοινωνίας του σχολείου, να ενημερώσει έγκαιρα το Ίδρυμα σε περίπτωση ακύρωσης ή/και τροποποίησης της επίσκεψης, καθώς επίσης και σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης του αριθμού των μαθητών.
  • Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00-14.00 & Τετάρτη: 09.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
  • Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Δευτέρα–Παρασκευή 08.30-16.30).
Έναρξη
02/02/2024
Λήξη
16/06/2024