ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας

02 Φεβρουαρίου 2024 - 16 Ιουνίου 2024

Περιγραφή

Διάρκεια έκθεσης : 2 Φεβρουαρίου 2024 – 16 Ιουνίου

Κατάλληλη για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην έκθεση αυτή δίνεται έμφαση στην κατανόηση της αναγνώρισης, του ορισμού των πλαστών έργων, ιδιαίτερα στη διάκριση μεταξύ των εννοιών της πλαστογραφίας και του αντιγράφου, καθώς και σε λεπτές αποχρώσεις στις συνθήκες που σχετίζονται με τις δύο αυτές κατηγορίες έργων.

Στην έκθεση γίνονται αναφορές σε μεγάλες πλαστογραφήσεις και πλαστογράφους διεθνούς επιπέδου, στην παραχάραξη έργων τέχνης, στα προβλήματα που δημιουργούν αλλά και στους κινδύνους που κρύβουν.

Τα παιδιά θα περιηγηθούν στην έκθεση και με τρόπο που αρμόζει στην κάθε ηλικιακή ομάδα, θα εξερευνήσουν τις ιστορίες πλαστογραφίας που κρύβονται πίσω από κάθε έργο/έκθεμα, θα συζητήσουν τους λόγους πίσω από κάθε πλαστογραφία, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη βοηθάει στην ανίχνευση των στοιχείων για την εξακρίβωση της αυθεντικότητας.

Για την έκθεση αυτή αναζητήθηκαν και μελετήθηκαν έργα που να ανταποκρίνονται στο θέμα καταρχάς από τις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, αλλά και δάνεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από το Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ, από το Πολεμικό Μουσείο και από συλλέκτες και ιδιωτικές συλλογές.

Για την ανίχνευση στοιχείων των έργων με τεχνολογικές μεθόδους συνεργάστηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Τμήμα Συντήρησης Εικόνων), το Ίδρυμα Ορμύλια, και το Ακτινολογικό Εργαστήριο της Euromedica (Κυανούς Σταυρός).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο 2 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας και στα 4 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε δίωρο μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα που καλύπτει αναλυτικότερα δυο εκθέσεις του μουσείου. Κάθε ξενάγηση, συνοδεύεται και από μικρής διάρκειας βιωματικής δράσης εικαστικού περιεχομένου, με έμπνευση από την εκάστοτε έκθεση. Τα υλικά, τα καλύπτει το Τελλόγλειο, εκτός αν χρειαστεί προσαρμογή της δράσης, έπειτα από συνεννόηση με τον/τους εκπαιδευτικούς.
  • Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου από τους µμαθητές και να το παραδίδουν στον αρμόδιο υπάλληλο του Ιδρύματος (μετρητά ή POS).
  • Ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε κάθε ομάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 25. Κάθε σχολική ομάδα θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τους εκπαιδευτικούς, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης. Οι σχολικές ομάδες δεν παραμένουν στους εκθεσιακούς χώρους ή στον προαύλιο χώρο, χωρίς την εποπτεία των συνοδών εκπαιδευτικών.
  • Για την εύρυθμη λειτουργία της ξενάγησης, οι σχολικές ομάδες θα πρέπει να είναι συνεπείς µε τη συμφωνημένη ώρα του προγράµµατος και να βρίσκονται στο χώρο υποδοχής 5’ πριν την έναρξή της. Πιθανή καθυστέρηση δε συνεπάγεται παράταση του χρόνου διεξαγωγής της.
  • Το Ίδρυμα δεν διαθέτει κυλικείο. Η κατανάλωση σνακ απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων παρά µόνο πριν και µετά τη διεξαγωγή τους, στον προαύλιο χώρο.
  • Το Ίδρυμα δεν διαθέτει χώρο parking. Τα σχολικά λεωφορεία έχουν χώρο προσωρινής στάθμευσης επί της Αγίου Δημητρίου, μπροστά στην είσοδο του ιδρύματος.
  • Παρακαλείται ο/η υπεύθυνος/η επικοινωνίας του σχολείου, να ενημερώσει έγκαιρα το Ίδρυμα σε περίπτωση ακύρωσης ή/και τροποποίησης της επίσκεψης, καθώς επίσης και σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης του αριθμού των μαθητών.
  • Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00-14.00 & Τετάρτη: 09.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
  • Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Δευτέρα–Παρασκευή 08.30-16.30).
Έναρξη
02/02/2024
Λήξη
16/06/2024