ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση: Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός & Φύση: Κραυγές & Ψίθυροι

27 Σεπτεμβρίου 2022 - 29 Ιανουαρίου 2023

Περιγραφή
  1. Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου 2022 – 29 Ιανουαρίου 2023

Τα ζωγραφικά έργα της συλλογής Κομνηνού αφηγούνται με απλό και κατανοητό τρόπο την πορεία του Φιλελληνικού αισθήματος συσχετίζοντας γεγονότα, ήρωες και αφηγήσεις, που αναφέρονται στον αγώνα για την ελευθερία.

Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν το μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα κινήματα του Διαφωτισμού και του Ρομαντισμού, να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά του Νεοκλασικισμού και να αναγνωρίσουν τα σημαντικότερα πρόσωπα του αγώνα. Οι μαθητές, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με απλό και κατανοητό τρόπο σε γνωστές και λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας της απελευθέρωσής, να συνδέσουν τις πληροφορίες της έκθεσης με την ιστορία που διδάσκονται στο σχολείο και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, αφήνοντας τη  φαντασία τους να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των βιωματικών εικαστικών δράσεων.

Τα έργα της έκθεσης περιλαμβάνουν τοπιογραφίες του Ελλαδικού χώρου, απόψεις της Αθήνας, προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών της Επανάστασης και γράμματα που εξιστορούν τα πολυσύνθετα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση. Ο ιστός υφαίνεται με ποικίλες συνδέσεις με τη μυθολογία αλλά και τη σχολική ύλη, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ξενάγηση και η βιωματική δράση είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για κάθε ηλικιακή βαθμίδα, ξεκινώντας από την προ-σχολική εκπαίδευση,  καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

  1. Φύση: Κραυγές & Ψίθυροι

 Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου 2022 – 30 Οκτωβρίου 2022

Παρουσιάζονται έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, στα οποία διακρίνεται η κλιματική αλλαγή λόγω των αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων. Έργα των Κόντογλου, Φαεινού, Γεωργιάδη, Αρφαρά, Σκλάβου, Σόρογκα κ.ά. αποτελούν κάλεσμα για προβληματισμό, σκέψη και εγρήγορση πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί συντονισμένες διορθωτικές κινήσεις.

Τα παιδιά θα συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή και θα μοιραστούν τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, ενώ ταυτόχρονα θα εκφραστούν δημιουργικά, αντλώντας έμπνευση από τα έργα που παρουσιάζονται. Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο κατάλληλα για τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής βαθμίδας. Η επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος, περιλαμβάνει και μικρή περιήγηση στα ζωγραφικά έργα του Διαγωνισμού Βενετούλια (έως τις 9 Οκτωβρίου), ο οποίος για το 2022, είχε ως θεματική του την Κλιματική Αλλαγή. Στον διαγωνισμό,  παίρνουν μέρος περισσότεροι από 80 νέοι καλλιτέχνες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, από την Ελλάδα και την Κύπρο, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό και έστειλαν στο Τελλόγλειο τα έργα τους. Οι μαθητές, μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή του έργου που θα κερδίσει το βραβείο κοινού, ψηφίζοντας τον αγαπημένο τους πίνακα.

Πιστεύοντας ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική και άμεση σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το δυνατόν συντομότερο για την επίσκεψή σας, ώστε να καθορίσουμε το πρόγραμμα μας, να συντονίσουμε την επίσκεψή σας και τις δράσεις της και να διευκολύνουμε τις διδακτικές ανάγκες σας.

 

Σημειώστε πως οι ξεναγήσεις και στις δυο εκθέσεις είναι διαθέσιμες και σε διαδικτυακή ζωντανή σύνδεση, μέσω της πλατφόρμας Google Meet, κατόπιν ραντεβού.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας και στα 3 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε δίωρο μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα που καλύπτει αναλυτικότερα τις δυο εκθέσεις του μουσείου.
  • Κάθε ομάδα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν/μία συνοδό εκπαιδευτικό, που θα ακολουθεί την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00-14.00 & Τετάρτη: 09.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00.
  • Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο2310 99 16 14 (Δευτέρα–Παρασκευή 09.00-16.00).
Έναρξη
27/09/2022
Λήξη
29/01/2023