ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα στην έκθεση «Λεωνίδας – Ναπολέων – Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων»

13 Οκτωβρίου 2021 - 16 Ιανουαρίου 2022

Περιγραφή

Τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα αποσκοπούν στην διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών, στην καλλιέργεια της αισθητικής, μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας και στην βιωματική εμπειρία που οδηγεί σε ελευθερία έκφρασης. Σχεδιάζονται έχοντας ως βάση τις αρχές της βιωματικής μάθησης και απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Θέμα της έκθεσης «Λεωνίδας – Ναπολέων – Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων»  είναι ο ρόλος των συμβόλων στην τέχνη, την πολιτική, την ιστορία. Η ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα αναδεικνύεται ως το πρίσμα κάτω από το οποίο οι Ευρωπαίοι βλέπουν την  Ελληνική επανάσταση και συνιστά πολύ σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση του Φιλελληνικού κινήματος.

Την αρχαιότητα επιστράτευσε κι ο Ναπολέων προκειμένου να σφυρηλατήσει την εικόνα του ως ηγεμόνα. Ανάλογα με την ιστορική περίοδο και το μήνυμα που ήθελε να περάσει τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη συνδέεται με τον Μ. Αλέξανδρο, τον Οκτωβριανό Αύγουστο, τον Κύρο, τον Έκτορα, τον Λεωνίδα. Ειδικά ο τελευταίος αποκτά νέα υπόσταση και σημασιολογικό περιεχόμενο μέσα από τον πίνακα του David «o Λεωνίδας στις Θερμοπύλες», που ολοκληρώθηκε το 1814.

O Λεωνίδας-Ναπολέων, με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται σε σύμβολο, όχι της πτώσης και της ήττας, αλλά της θυσίας για την πατρίδα.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1823, μια από τις διαπρεπέστερες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ο Μάρκος Μπότσαρης θα διασταυρωθεί μέσα από τη γλώσσα των συμβόλων με τον Έκτορα και τον Λεωνίδα. Στην προσπάθειά του να ανακόψει τα οθωμανικά στρατεύματα που κατευθύνονταν στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, τις Θερμοπύλες της Ελληνικής επανάστασης, ο Μπότσαρης τραυματίζεται θανάσιμα στη μάχη του Κεφαλόβρυσου. Ο Μπότσαρης αναδεικνύεται σε εθνομάρτυρα, όπως καταδεικνύουν τα πολυάριθμα έργα της έκθεσης (Delacroix, Lipparini, Langlois, de Neuville, von Hess, Ιατρίδης, κ.ά) που παρουσιάζουν το γεγονός. To έργο του David «Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες» αποκτά ένα διαφορετικό σημασιολογικό περιεχόμενο αναπαραγόμενο σε χαρακτικά από τον Jean-Nicolas Laugier (1825-1826) με την προσθήκη των φράσεων «Λεωνίδας εν Θερμοπύλαι» (στα ελληνικά) και «αφιερώνεται στους Έλληνες» (στα γαλλικά). Καθίσταται σύμβολο του φιλελληνικού κινήματος.

Το ηρωικό τέλος του σουλιώτη αρχηγού δεν άφησε ασυγκίνητο και τον Ευγένιο Ντελακρουά. Ήδη από το 1824 οραματιζόταν να φιλοτεχνήσει έναν πίνακα με αυτό το θέμα. Ωστόσο, τα τραγικά γεγονότα της Χίου αρχικά κι η πτώση του Μεσολογγίου στη συνέχεια τον οδήγησαν να δημιουργήσει δυο ελαιογραφίες σταθμούς για το φιλελληνικό κίνημα («Οι σφαγές της Χίου»-1824, «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»-1827). Φαίνεται πάντως, πως ποτέ δεν λησμόνησε τον Μπότσαρη, και στο τέλος της ζωής του αποφάσισε να αποδώσει ζωγραφικά τον θάνατό του. Το έργο του Toledo Museum of Art (Oχάιο), αναδεικνύει όχι μόνο τη σχεδιαστική δεινότητα ενός ώριμού καλλιτέχνη, αλλά και τη διαχρονικότητα του θέματος. Μαζί με τον μεγάλων διαστάσεων πίνακα του Ludovico Lipparini, που ταξίδεψε από την Τεργέστη ειδικά για την έκθεση του Τελλογλείου, υπογραμμίζει την ακτινοβολία της μορφής του Μπότσαρη, αλλά και τη θυσία του που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Έχοντας ως αφετηρία τα σύμβολα, που συνδέουν μεταξύ τους τους ήρωες της έκθεσης, τα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων θα γνωρίσουν τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες τους, οι οποίες θα ζωντανέψουν μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις και βιωματικές δράσεις εικαστικού περιεχομένου.

Οι μαθητές, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με απλό και κατανοητό τρόπο σε γνωστές όσο και λιγότερο γνωστές             πτυχές της ιστορίας της απελευθέρωσης, να συνδέσουν τις πληροφορίες της έκθεσης με την ιστορία που διδάσκονται στο σχολείο και να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους, αφήνοντας την φαντασία τους να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των βιωματικών εικαστικών δράσεων.

Πιστεύοντας ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική και άμεση σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το δυνατόν συντομότερο για την επίσκεψή σας, ώστε να καθορίσουμε το πρόγραμμα μας, να συντονίσουμε την επίσκεψή σας και τις δράσεις της και να διευκολύνουμε τις διδακτικές ανάγκες σας.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου 2021-16 Ιανουαρίου 2022.

Έναρξη Μουσείο-Παιδαγωγικών Προγραμμάτων: 13 Οκτωβρίου 2021

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε ένα από τα δυο προγράμματα διάρκειας μιας ώρας ή στα 3 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε δίωρο μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα που καλύπτει αναλυτικότερα τις δυο ανωτέρω εκθέσεις.
  • Κάθε ομάδα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν/μία συνοδό εκπαιδευτικό, που θα ακολουθεί την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00-14.00 & Τετάρτη: 09.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00.
  • Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Δευτέρα–Παρασκευή 10.00-15.00) Υπεύθ. Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ελένη Μπουντουρέλη.
  • Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε και με το 2310 247 111 Τρίτη 09.00-14.00, Τετάρτη 09.00-14.00-17.00-21.00, Πέμπτη-Παρασκευή 09.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.
  • Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα μπορούν κατόπιν συνεννόησης με το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων να υλοποιηθούν και διαδικτυακά, με ζωντανή σύνδεση μέσω google meet.
Έναρξη
13/10/2021
Λήξη
16/01/2022