ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ

Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα

19 Νοεμβρίου 2016 - 20 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση

Η Αικατερίνη Κορνάρο, τελευταία βασίλισσα της Κύπρου τον 15ο αιώνα, μια συναρπαστική γυναίκα που μάγεψε μεγάλους ζωγράφους και συνθέτες με την τραγική ζωή της, πρωταγωνιστεί σε μία σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ σε συνεργασία με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Πρόκειται για την έκθεση «Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα» του Λεβέντειου Μουσείου, που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, στις 20.30 στο Τελλόγλειο και θα πλαισιωθεί με οπερατικό δρώμενο και διάλεξη, το σύνολο δηλαδή των εκδηλώσεων που συνόδεψαν την έκθεση στη Λευκωσία και κέρδισαν τις εντυπώσεις του κυπριακού κοινού.

Η έκθεση στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, συνοδευόμενη από διαλέξεις, ξεναγήσεις και ειδικό οπερατικό δρώμενο, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με αφορμή τη σπάνια παρτιτούρα της όπερας με τίτλο «Die Königin von Cypern/La Reine de Chypre» (Η βασίλισσα της Κύπρου). Στο αίθριο του Μουσείου ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια άριες της όπερας σε σύνθεση του Fromental Halevy που έκανε το ντεμπούτο της το 1841.

Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση παρουσιάζεται ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα. Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, κριτικές της όπερας καθώς επίσης λεύκωμα με σκηνικά και κοστούμια της όπερας και άλλα σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, όπως και από τις ιδιωτικές συλλογές των Μιχάλη Ζεϊμπέκη και Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει μεγάλος ζωγραφικός πίνακας, ο οποίος χρονολογείται λίγα χρόνια μετά την πρεμιέρα της όπερας και αποδίδεται στον Γερμανό ζωγράφο Ernest Preyer. Απεικονίζεται σκηνή από την αναχώρηση της Αικατερίνης Κορνάρο από την Βενετία για την Κύπρο.

Έναρξη
19/11/2016
Λήξη
20/02/2017
Έναρξη
19/11/2016
Λήξη
20/02/2017