ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ

Λεωνίδας και Όλγα Σπανού

17 Ιουνίου 2016 - 11 Σεπτεμβρίου 2016

Έκθεση

Περισσότερα από 25 γλυπτά , καθώς και μια εντυπωσιακή συλλογή από παραδοσιακά μουσικά όργανα , κυρίως κρητικές λύρες αλλά και κρητικά και κυπριακά λυράκια, θα παρουσιαστούν στην «Έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων του Λεωνίδα Σπανού και έργων της Όλγας Σπανού», που θα παραμείνει ανοικτή ως τις 11 Σεπτεμβρίου στο Τελλόγλειο.

Ο Λεωνίδας Σπανός, γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Άγιος Βασίλειος το 1955. Με κρατική υποτροφία φοίτησε για επτά χρόνια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας, όπου μαθήτευσε κοντά στον καθηγητή Axmann. Ύστερα από την ολοκλήρωση των σπουδών του κι αφού του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ακαδημαϊκού γλύπτη, επέστρεψε στην Κύπρο κι εγκαταστάθηκε στο Δάλι (1983), όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα.

Παράλληλα με τη γλυπτική ασχολείται με την κατασκευή παραδοσιακών λαϊκών οργάνων, ενώ μεγάλη είναι η αγάπη του για την Κρητική λύρα, της οποίας την ιστορία, από τις απαρχές της εμφάνισής της στην Κρήτη, τη μορφή και τον ήχο, μελέτησε σε βάθος, λειτουργώντας όχι απλά ως παραδοσιακός οργανοκατασκευαστής, αλλά ως συστηματικός και αφοσιωμένος ερευνητής. Σκοπός του είναι η προβολή και διατήρηση της Κρητικής λύρας στη χαμένη –πλέον- πρώτη της μορφή και η αντίσταση σε κάθε μορφή τυποποίησής της.

Η Όλγα Σπανού γεννήθηκε στην Πράγα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της τσεχικής πρωτεύουσας. Το 1983 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Δάλι της Κύπρου, στο πλευρό του συζύγου της, του γλύπτη Λεωνίδα Σπανού. Ακολουθώντας τις επιταγές του κινήματος της Arte Povera, η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί ευτελή υλικά, τα οποία με την ευρηματικότητά της μετουσιώνει σε υψηλής αισθητικής έργα τέχνης. Τα μεταλλικά ελάσματα, τα τενεκεδάκια από αλουμίνιο παραμορφώνονται και μεταμορφώνονται από αποθηκευτικά σκεύη χωρίς πλέον χρησιμότητα σε εικαστικές φόρμες με εσωτερική κίνηση, παλμό, ζωή, λιτότητα και δυναμισμό. Πηγή έμπνευσής της αποτελούν τα στοιχεία της φύσης και κυρίως το νερό, ενώ κυρίαρχη είναι στο έργο της η αίσθηση της ελευθερίας, της μοναδικότητας, και της αέναης δημιουργίας. Έxει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις, και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές.

Έναρξη
17/06/2016
Λήξη
11/09/2016
Έναρξη
17/06/2016
Λήξη
11/09/2016