ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά – Τμήμα Θεατρικού Παιχνιδιού και Δραματοποίησης

Υποβλήθηκε στις 22. Ιανουάριος 2013 – 2:00.

Ηλικίες 6 – 8 // Κυριακή 12:30 – 14:30

Το σχέδιο του μαθήματος λειτουργεί με βάση τους όρους της παιδαγωγικής του θεάτρου. Η διδασκαλία έχει ως στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν και να επεξεργαστούν ιστορίες, πρόσωπα, συλλογισμούς και σχέσεις που βρίσκονται κρυμμένες πίσω από εικόνες και έννοιες. Το μάθημα δομείται μέσα από δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης.
Το Θεατρικό Παιχνίδι λειτουργεί ως μέσο απελευθέρωσης, χαράς και επικοινωνίας για τα παιδιά. Μέσα από τη σύμβαση του παιχνιδιού, οι μικροί συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε μουσικοκινητικές δραστηριότητες ατομικές, ομαδικές, σε ζευγάρια, ενθαρρύνονται να εκφραστούν, μέσω του αυτοσχεδιασμού και της αναπαράστασης. Έχουν έτσι τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να αισθανθούν και βεβαίως να ψυχαγωγηθούν.

Η μέθοδος της Δραματοποίησης ανήκει στην επιστήμη του Εκπαιδευτικού Δράματος και αποτελεί διαφορετική προσέγγιση από το Θεατρικό Παιχνίδι. Η μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος αναφέρεται, στο πως οι άνθρωποι εντάσσονται στον κόσμο, όπου ζουν και στις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους. Μέσω της μεθόδου της Δραματοποίησης τα παιδιά γίνονται τα ίδια πρωταγωνιστές σε ιστορίες, η δομή των οποίων προέρχεται από παγκοσμίως γνωστά παραμύθια, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα των Αδερφών Γκριμ, ο Μικρός Πρίγκιπας του Εξυπερύ κ.α., κατασκευάζουν φανταστικούς κόσμους και καταφέρνουν μέσα από μια απόλυτα βιωματική διαδικασία, η οποία ακολουθεί τη σύμβαση του παιχνιδιού, να διερευνήσουν ζητήματα της καθημερινότητάς τους αλλά και των ηρώων που υποδύονται. Στο τέλος κάθε Δραματοποίησης γίνεται ανασκόπηση του δράματος και ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά.

Πληροφορίες:

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη
www.teloglion.gr τηλ. 2310991615, 2310994878, 2310247111 και 2310991611