ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διάλεξη της Myriam Revault d’ Allonnes: Έχει κάποιο νόημα ακόμα η πολιτική;

11 Μαΐου 2016

Περιγραφή

Χώρος:
Αμφιθέατρο

Διάλεξη Myriam Revault d’Allonnes
«Έχει κάποιο νόημα ακόμα η πολιτική»;
Τελλόγλειο Ίδρυμα | Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, ώρα 7.00 μ.μ.

Η απογοήτευση απέναντι στην πολιτική και η ανικανότητα των σύγχρονων κοινωνιών να αλλάζουν μέσα από την πολιτική δράση οδηγούν στο να αναρωτηθούμε ποιο είναι το «νόημα» της πολιτικής.

Η λέξη «νόημα» εννοείται ταυτόχρονα ως δυνατότητα προβολής προς το μέλλον και ως εμπειρία απέναντι στο μη-νόημα. Πώς θα ξαναδώσουμε στην πολιτική την ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών και τη δύναμή της να επιδρά απέναντι σε ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα; Πώς η υπενθύμιση όλων εκείνων που συνδέουν τη δημοκρατική πολιτική με τις απρόβλεπτες καταστάσεις και με την αβεβαιότητα μας επιτρέπει να ξαναβρούμε το πραγματικό νόημα της πολιτικής δράσης;

Η Myriam Revault d’Allonnes είναι καθηγήτρια στην École pratique des hautes études (EPHE) και επιστημονικός συνεργάτης στο CEVIPOF (Κέντρο Πολιτικών Ερευνών – Sciences Po). Διδάσκει επίσης στο τμήμα διδακτορικών σπουδών της σχολής Sciences Po στο Παρίσι.

Καθηγήτρια ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, η Μ. Revaultd’Allonnes εστιάζει τις έρευνές της εδώ και πολλά χρόνια στην κατανόηση του «σύγχρονου γίγνεσθαι». Τα πιο πρόσφατα έργα της έχουν ως αντικείμενο την κρίση της εξουσίας, την θέση της συμπόνιας στην πολιτική, την κριτική της δημοκρατίας, τη νεότερη και σύγχρονη εμπειρία του χρόνου.

Πρόσφατα δημοσίευσε

– Le Pouvoir des commencements. Essai sur l’autorité, 2006
– Ο συμπονετικός άνθρωπος, 2008 (εκδόσεις Εστία)
– Pourquoi nous n’aimons pas la démocratie, 2010
– La Crise sans fin. Essai sur l’expérience moderne du temps, 2012
– L’Obstination, 2014

Εισαγωγή: ‘Αρης Στυλιανού, Επίκουρος καθηγητὴς, Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Α.Π.Θ.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

Ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη

Έναρξη
11/05/2016
Έναρξη
11/05/2016