ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Γεφυρώνοντας τις Γενιές

29 Οκτωβρίου 2015 - 30 Οκτωβρίου 2015

Περιγραφή

Χώρος: Αμφιθέατρο

Το Τμήμα Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. (www.film.auth.gr) και η Jugend- und Kulturprojekt e.V. (www.jkpev.de) έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος

“Γεφυρώνοντας τις Γενιές”
την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της συνάντησης του προγράμματος με αφορμή την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Το δεκαοκτάμηνο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο “Γεφυρώνοντας τις Γενιές” εξετάζει το πως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε αφενός τις ατομικές και τις συλλογικές μνήμες στη διαμόρφωσή τους αφετέρου τη διαδικασία σχηματισμού των εθνικών ταυτοτήτων στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Στόχοι του προγράμματος είναι, αρχικά, να συλλέξουμε και να καταγράψουμε μνήμες με αναφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια να επιτευχθεί μία αμοιβαία κατανόηση της πολιτισμικής διαφορετικότητας αλλά και των δεινών που έζησαν οι λαοί της Ευρώπης κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα ασκείται η συνείδηση πάνω στις διαφορετικές κοινωνικές και ατομικές διαδικασίες που επενεργούν στο σχηματισμό των ταυτοτήτων και στην αυτοβιογραφική αφήγηση της Ιστορίας στο παρόν.

Με κέντρο την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου νέοι συλλέγουν και καταγράφουν μνήμες ανθρώπων που τον βίωσαν. Με μεθοδολογικό εργαλείο τη βιογραφική αφήγηση και συνοδοιπόρους κοινωνιολόγους, κινηματογραφιστές, ιστορικούς και κοινωνικούς ψυχολόγους πραγματοποιούμε στη συνεργασία μας μία γόνιμη αλληλεπίδραση και των 3 γενεών – νέων, μεσηλίκων και πρεσβυτέρων.

Το πρόγραμμα “Γεφυρώνοντας τις γενιές” επιδιώκει να συνδέσει τις ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης που έζησαν την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να εξετάσει πώς μνημονεύεται ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στις χώρες που συμμετέχουν. Οι αφηγήσεις αυτές θα αποτελέσουν την γέφυρα προς ένα διάλογο για την αμοιβαία πολιτιστική κατανόηση και την ευαισθητοποίηση, κυρίως των νέων, όχι μόνον όσον αφορά στα επακόλουθά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Ερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους η εθνική ταυτότητα συγκροτείται σε αμφίδρομη σχέση με τις συλλογικές και ατομικές μνήμες, πώς παράλληλα εκφράζεται το παρόν μέσα από αυτές, αλλά τοποθετώντας και ζητήματα όπως ο φόβος για τον “άλλο” και η διαμόρφωση στερεοτύπων σε καιρούς κρίσης, αναζητούμε να εμβαθύνουμε στην κατανόηση αυτή.

Παρακαλώ βρείτε συνημμένα την περιγραφή και το πρόγραμμα της εκδήσης

Συνημμένα:
δελτίο_τύπου_Αριστοτέλειο_Πανεπιστήμιο_Γεφυρώνοντας_τις_Γενιές.pdf
Γεφυρώνοντας_τις _Γενιές_περιγραφή_final.pdf

Έναρξη
29/10/2015
Λήξη
30/10/2015
Έναρξη
29/10/2015
Λήξη
30/10/2015